Naslovna » Deca » Deca » Razvoj govora do druge godine

Razvoj govora do druge godine

razvoj-govora-do-druge-godine

Razvoj govora i jezika je složen proces koji počinje od prvog krika novorođenčeta i traje do sedme godine života deteta. Važno je da detetov razvoj govora i jezika prati i njegov kalendarski uzrast, jer kasno progovaranje i kašnjenje u odnosu na vršnjake ostavlja posledice na kasnija postignuća deteta (usvajanje školskih veština, socijalni status i odnose, emocionalno stanje deteta, samopouzdanje…).
Postoje norme po kojima je neophodno pratiti dete u usvajanju i razvoju govora i jezika. Iako se u praksi svako dete individualno razvija, na ovoj strani vam prikazujemo norme govorno-jezičkog razvoja koje bi trebalo da prati dete određenog kalendarskog uzrasta.

Određena manja odstupanja od normi mogu se tolerisati. Međutim, ukoliko dete ne prati većinu normi predviđenih za njegov kalendarski uzrast, neophodno je hitno obratiti se stručnjaku logopedu, radi temeljne i detaljne logopedske dijagnostike i testiranja, kao i započinjanja adekvatne logopedske stimulacije govora.

Savremena logopedska praksa ukazuje na vrlo veliki značaj rane govorno-jezičke stimulacije, koja ako se sprovodi već od druge godine života deteta, daje najbolje rezultate kod govorno-jezičkog, ali i psiho-socijalnog razvoja deteta.

Razvojne govora do druge godine

Od 2. meseca dete započinje…>>
U periodu od 5. do 6. meseca započinje…>>
Od 6. do 8. meseca…>>
Od 8. do 12. meseca…>>
Od 12. do 18. meseca…>>
Od 18. do 24. meseca…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top