Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Neću ni kako ja hoću

Neću ni kako ja hoću

necu-ni-ja-kako-hocu

Recimo, ako Vašem detetu kažete da pospremi svoje igračke, budite uporni u tome. Ali, to uradite na smiren način, jer ćete jedino tako naučiti svoje dete da se vikom i raspravom neće ništa postići. Budite uporni u tome. Pokažite mu kako se to radi. Ali, pustite ga da ono samo skloni svoje igračke. Ukoliko ne želi, kaznite ga tako što ćete mu oduzeti nešto što zaista voli. Recimo, ugasite crtani koji gleda i kažite da ćete ponovo upaliti TV kada igračke budu sklonjene.

Razgovarajte sa svojim detetom. Ali, vodite računa kada će to biti. Dvogodišnje dete Vas neće u svakom trenutku slušati nepodeljenom pažnjom. Biće trenutaka kada neće biti raspoloženo za lekcije. Ali, biće trenutaka i kada će upijati svaku Vašu reč. Obično je to tokom neke igre ili šetnje. Pričajte tako da Vas dete može razumeti. Ubacite nešto zanimljivo, recimo, poučnu priču ispričajte dok se igrate sa njegovom omiljenom igračkom. Možete reći: „Vidiš tvoja lutka se sada češlja. I ona voli da bude uredna. Sada ćemo joj oprati zubiće i odvesti kod zubara…“

Isto tako, ovaj period je poznat po mnogim pitanjima koje Vaše dete postavlja. Sasvim je prirodno da je dete radoznalo. Pokušajte da odgovorite na što veći broj pitanja i nemojte davati lažne odgovore.

Probajte da ostanete smireni. Ukoliko Vam je dete zaista živahno, znajte da će i ovaj period uskoro proći. Ali, doći će neka sledeća faza. Zato, informišite se, čitajte odgovarajuću literaturu, posetite radionice namenjene roditeljima… Ponekad izađite sa prijateljicom da napunite baterije. Videćete kako će Vam dete ubrzo nedostajati, bez obzira koliko truda iziskivalo. Jer roditelj voli svoju decu najviše na svetu i nikakva dečija faza to neće promeniti.

Hvala sajtu: www.roditelj.akademijaoxford.com

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top