Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Deca » DA LI VAS DOBRO RAZUMEJU?

DA LI VAS DOBRO RAZUMEJU?

Jedan od aksioma NLP kaže da je značenje komunikacije odgovor koji dobijamo. Ili, ja sam odgovorna da kažem tako da me ti dobro razumeš. Ili, ja treba da proverim da li sam ti rekla na način na koji ti možeš da razumeš. Dakle, nije dete krivo što mi ponavljamo stalno isto a ono ne razume. Krivi smo mi što i posle nekoliko neuspešnih pokušaja i dalje očekujemo da će dete shvatiti.

Verujem da vam se nebrojano puta desilo da čujete da neko kaže: Ne vredi njemu pričati – ali i dalje nastavlja da ponavlja isto. Ili da kažu Ja stalno ponavljam, kao papagaj i ništa! Ili, možda Kao da pričam kineski, ništa ne razume!

U čemu je stvar? Stvar je u tome da ako vas to što radite ne dovodi do rezultata, možda je vreme da radite nešto drugo? Jer, ako vas nije dovelo do rezultata nakon 2-3 pokušaja, teško da će u sledećih 10 biti bolje. Kako ja često kažem, ako pravite svaki put kolač po istom receptu koji ne uspeva, možda bi trebalo da nađete drugi recept?


Dakle, značenje komunikacije je odgovor koji dobijamo. Ako želimo da budemo sigurni da nas je dete (partner, šef, prijatelj) dobro razumelo, trebalo bi proveriti. I to najbolje odmah. Prosto, pitate i znate šta je odgovor komunikacije. Tako ćete smanjiti mogućnost greške, nerazumevanja, podrazumevanja, čitanja misli i sličnih situacija u kojima se svakodnevno nalazimo bez preke potrebe. Ako vam je važno da vas dobro razumeju, proverite! Ništa se ne podrazumeva!

O važnosti dobre komunikacije, o načinima kako deca i ljudi oko nas doživljavaju svet i nas u njemu, kako da se dobro razumemo i da na najbolji način šaljemo i primamo poruke učimo na NLP predavanjima i treninzima u okviru asocijacije My NLP. Pridružite nam se i doživite promenu!

 

Autor – Marijana Milošević Simić,

Diplomirani muzički pedagog, autor prve muzičke radionice za bebe Bim Bam , autor brojnih seminara namenjenih nastavnom osoblju, autor  više radionica namenjenih ličnom razvoju odraslih i roditelja u okviru HR Centra i MYNLP, član Upravnog odbora Belgrade Chopin Fest-a

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top