Mona-Uskrsnji prvomajski praznici

Dabl test

dabl_test

Dabl test

Onda se vadi i majčina krv i pomoću posebnog programa izračunava se koliki je rizik da majka nosi dete sa anomalijom. Granični rizik iznosi jedan naspram 250. U slučajevima gde se utvrdi rizik radi se tripl test.
Dobijeni rezultati se obrađuju tako što im se dodaju individualni parametri kao što su godine i težina trudnice, da li je trudnoća blizanačka, da li je do nje došlo vantelesnom oplodnjom ili prirodno, kao i da li je trudnica pušač.

S obzirom na to da se radi o statističkom testu, čak i rezultati koji izgledaju veoma loše, ne znače automatski da beba ima anomaliju. Oni znače da su među bebama sa takvim rezultatima, anomalije znatno češće.

Ukoliko postoji velika verovatnoća da postoji hromozomopatija, tačnije ukoliko su rezultati tripl testa abnormalni, lekar će vam najverovatnije predložiti da uradite analizu plodove vode – amniocentezu, zbog brige od specifičnog genetičkog poremećaja.

Nemojte da paničite. Test govori o verovatnoći a ne o utvrđenom stanju. Lekar koji vam prati trudnoću najverovatnije će tražiti da uradite dopunski pregled, bilo da je to detaljan ultrazvučni pregled, Triple test (što je slično Double testu, ali se radi u drugom trimestru) ili amniocentezu što je analiza plodove vode.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top