Naslovna » Beba » Napredovanje » Prevremeno rođena beba

Prevremeno rođena beba

Prevremeno rođena beba (prematurus) bi još uvek trebalo da bude u majčinom stomaku i nije sposobna da se samostalno prilagodi životu u spoljnoj sredini. Zbog toga zahteva posebnu negu.

prevremeno-rodjena-beba

Osim prevremeno rođenih beba, posebnu negu i lečenje zahtevaju i bebe koje imaju malu telesnu težinu za svoj uzrast, kao i bebe rođene na vreme, ali sa nekim zdravstvenim problemom.
Zahvaljujući savremenim metodama lečenja i složenoj tehnologiji, danas i veoma nezrela deca ili deca veoma male težine na rođenju imaju šansu da prežive.

Uzroci prevremenog rađanja
Trudnoća normalno traje 40 nedelja. Prevremeno rođena beba je rođena pre isteka 37. nedelje trudnoće.
Uzroci prevremenog rođenja mogu biti različiti:
– bolest majke (različite akutne ili hronične bolesti, urođene anomalije, povrede, stres…),
– poremećaji koji su direktno vezani za stanje bebe (infekcije, nasledna oboljenja, razvojni poremećaji…),
– socioekonomske prilike i drugo.

Prvi susret sa prevremeno rođenom bebom
Prvi susret sa bebom je uvek praćen snažnim emocijama, a susret sa prevremeno rođenom bebom može da Vas iznenadi.
Osnovna karakteristika prevremeno rođene bebe je opšta nezrelost organa i sistema koji su važni za život. Bebina koža je tanka i prekrivena finim dlačicama, a krvni sudovi ispod nje su još uvek vidljivi. Mišići i potkožno masno tkivo su slabije razvijeni, pa beba izgleda „sitno i mršavo“. Hrskavica ušnih školjki nije razvijena, noktići su slabo formirani, beba ima ubrzan puls, broj respiracija (udisaja i izdisaja u minuti) je veći nego kod odraslih, grudni koš se vidno izdiže, dete je u inkubatoru, priključeno na aspirator, monitori, sonda…
Sve to sada izgleda dramatično. Nemojte da vas hvata panika. Uz stručnu pomoć, vašu ljubav i negu dete će napredovati i uskoro nastaviti normalan život.
Zapamtite: potrebno je mnogo ljubavi i strpljenja. Panici nema mesta.

Voker Kolt Pruet rođen je 25. aprila ove godine u 26. nedelji trudnoće.

80 dana proveo je na intenzivnoj jedinici neonatološkog odeljenja u Medicinskom centru Forsajt u Vinston Salemu u Severnoj Karolini. Nakon rođenja je težio samo 539 grama.

Njegova borba za život fotografisana je svakoga dana, a tako je nastao i ovaj dirljivi video. Fotografije su snimali volonteri udruženja “Capturing Hopes Photography” koje se bavi fotografisanjem prerano rođenih mališana.

Voker je došao kući s roditeljima oko tri meseca nakon rođenja.

Prevremeno rođena beba

Pogledajte njegovu priču:

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top