Javor-Zimske carolije
Naslovna » Deca » Deca » Deca i kućni poslovi – kako ih uključiti?

Deca i kućni poslovi – kako ih uključiti?

deca-i-kucni-poslovi

Koliko god da je vama spremanje kuće i obavljanje svih kućnih poslova obaveza koju ne volite, verujte da se deci čini da je to najbolja zabava – iz koje su najčešće isključeni. S obzirom na to da se uvek ugledaju na svoje roditelje i jedva čekaju da “budu veliki”, njima se sve što rade odrasli sigurno dopada. Zašto da im onda uskraćujete to zadovoljstvo?

U zavisnosti od uzrasta deteta – svako može biti od pomoći prilikom spremanja kuće. Uključite decu u kućne poslove i zadajte im aktivnosti koje će moći bezbedno da obave.

Mala deca

Za decu od dve, tri ili četiri godine mnogi kućni poslovi su prevelika obaveza, ali uvek postoje sitni poslovi sa kojima se oni mogu zabaviti, a pritom biti i vama od koristi. Osim što će biti mirni i bezbedni tu uz vas, neće vam smetati da obavljate svoj deo. Kako deca u ovom uzrastu imaju puno strpljenja upravo za sitnice, dajte im da se bave skupljanjem stvari po kući, ukrašavanjem ili razvrstavanjem. To će ih sigurno zaopkupiti dovoljno da vi uradite sve što ste naumili.

Deca predškolskog uzrasta

U predškolskom urastu deca pokazuju svoje interesovanje za mnoge stvari i postaju zaista radoznali. Upravo ih te osobine najčešće ne drže na jednom mestu, zbog čega bi to trebalo da uzmete u obzir kada određujete koje kućne obaveze ćete im prepustiti. Ako želite da budete sigurni da se neće povrediti i da će uspeti da obave sve što ste im dali – prepustite im spremanje (njihove) sobe. Razvrstavanje igračaka, knjiga, ređanje na police, spremanje ormara – to su obaveze koje su u skladu sa vašim detetom predškolskog uzrasta.

Deca u osnovnoj školi

Sa kretanjem u školu idu i mnoge druge obaveze, ali i odgovornost. Deca u ovom periodu bi već trebalo da znaju šta se od njih očekuje i kako bi trebalo da se ponašaju – pošto više nisu tako mali. Tada je vreme da počnete da im zadajete neke malo odgovornije obaveze i poslove koje mogu uraditi u kući. Neka njihov zadatak bude da operu suđe (barem za sobom), da samostalno uređuju i redovno sređuju svoj prostor, a ukoliko procenite da je moguće – uključite ih i u čišćenje ostatka kuće. Naravno, sve u skladu sa njihovim sposobnostima i vremenom koje imaju na raspolaganju.

Srednjoškolci

Deca-tinejdžeri su već dovoljno veliki da znaju da je red na njih da preuzmu deo kućnih poslova od vas. Ovo je period kada bi već trebalo da su u potpunosti sposobni da održavaju red i ćistoću u kući ili barem u delu kuće koji im vi odredite. Neka spremanje kupatila ili usisavanje kuće uvek bude njihov posao – kako bi se osećali odraslo i korisno u kući. SIgurno je da će im prijati ovakva uloga u porodici.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top