Naslovna » Deca » Deca » Imuni sistem kod dece: Kako ga pravilno razviti?

Imuni sistem kod dece: Kako ga pravilno razviti?

imunitet-kod-dece

Jak imuni sistem je veoma važan, pogotovo kod dece. On se gradi i jača od najranijeg detinjstva tako što se u ishranu uvode zdrave namirnice svakog dana. Ovo je najbolji način da pomognete svom detetu da bude i ostane zdravo, ali i da kasnije u životu nema problema sa imunitetom.

Pored zdrave ishrane, jačanju imuniteta doprinosi i redovna fizička aktivnost. Pobrinite se da, bez obzira na vremenske uslove, vaše dete što više vremena provodi napolju. Obucite se u skladu sa temperaturom i vremenskim uslovima i izađite napolje. Redovna šetnja ili igranje u parku nisu samo vid zabave i kvalitetno provedeno vreme zajedno – već i način da brinete o zdravlju svog deteta.

Još jedan od faktora za jačanje imunog sistema kod dece jeste izlaganje sunčevoj svetlosti koja pomaže proizvodnju vitamina D u organizmu. Međutim, aktivnosti napolju nisu jedine koje pomažu da se razvije i ojača sistem odbrane od bolesti u organizmu – podjednako su efikasne i aktivnosti u zatvorenom prostoru. Najvažnije je da se dete bavi nečim u čemu uživa, jer i osećaj zadovoljstva i sreće grade i čuvaju imunitet.

Kada govorimo o zdravoj ishrani tu se podrazumevaju različite namirnice – voće, povrće, mlečni proizvodi, meso riba, ali i redovan unos vode koja je najzdraviji izvor hidratacije tela, a osim toga konzumiranjem vode telo se brže čisti od toksina. Nasuprot vodi, svi napici koji su zaslađeni, a koji su često omiljeni među decom, mogu narušiti prirodni nivo šećera u krvi, što direktno utiče na imuni sistem i labi ga. Upravo je zato potrebno izbegavati veštačke sokove i uopšteno veštačke šećere u slučajevima kada se dete razboli – jer oni usporavaju proces ozdravljenja organizma.

Među zdravim navikama je svakako i redovan san. Da biste bili sigurni da vaše dete ima kvalitetan san potrebno je da na vreme razvijete naviku spavanja kod deteta – uvek u isto (ili slično) vreme – kada govorimo o spavanju tokom noći, ali i redovne popodnevne dremke, pogotovo ako se vaše dete bavi nekom redovnom fizičkom aktivnošću. Kada je telo umorno ono ne može da se brani od napada bakterija i virusa pa su umorna deca češće i bolesna.

Građenje i jačanje imunog sistema kod dece stvar je zdravih navika i pravilnog načina života još u ranom detinjstvu. Naučite svoje dete svemu tome i nećete morati da preterano brinete o tome da li će i kada biti bolesni.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top