Naslovna » Deca » Deca » Dečija piramida ishrane

Dečija piramida ishrane

decija-piramida-ishrane

Dečija piramida ishrane

Ovo su koraci kojima ćete se približiti zdravoj ishrani vašeg deteta. 

Piramida ishrane dobar je vizuelan način da se razume kako da se zdravo hranimo. Pet grupa namirnica plus masti i ulja obojeni su duginim bojama i predstavljene su veritkalnim trakama na piramidi.

Evo koje boje su namirnice:

  • Narandžasta – žitarice
  • Zelena – povrće
  • Crvena – voće
  • Žuta – masti i ulja
  • Plava – mleko i mlečni proizvodi
  • Ljubičasta – meso, mahunarke, riba i koštunjavo voće

Američko ministarstvo za poljoprivredu (USDA) promenilo je piramidu ishrane 2005. godine iz želje da na bolji način objasne kako da ljudi budu zdravi. Postoji i posebna verzija piramide namenjena deci. Zapazite devojčicu koja se penje stepenicama uz piramidu. To je način da se naglasi važnost svakodnevne fizičke aktivnosti. Jednom rečenicom: igrajte se što više, to je zdravo. Stepenice, takođe, potsećaju na to da promene treba da budu postepene u pravcu poboljšanja zdravlja. Korak po korak.

Šta nam dečija piramida ishrane govori?
Zapazite koje nam druge poruke piramida ishrane šalje.
Hranite se raznovrsnom hranom. Balansirana ishrana podrazumeva korišćenje svih grupa namirnica. Drugim rečima svakodnevno jedite hranu svih boja.

Jedite manje jedne a više druge hrane. Zapazićete da su trake koje označavaju meso i proteine (ljubičasta) i masti (žuta) uže nego što su ostale. To je zato što vam je potrebno manje te hrane u odnosu na voće, povrće, žitarice i mlečne proizvode.

Takođe, možete zapaziti da se trake sužavaju prema vrhu piramide. To nam kaže da nisu sve namirnice iz jedne grupe jednake ni u zdravim grupama kao što je voće, na primer. Pita od jabuka biće u užem delu trake jer ima dosta dodatog šećera, cela, sveža jabuka biće dole u širokom delu trake jer je možete jesti u većoj količini u sklopu zdrave ishrane.

Kako treba da se hranim?…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top