Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Mama » Moderna mama » Ekonomski položaj žena u Srbiji

Ekonomski položaj žena u Srbiji

ekonomski-polozaj-zena

Ekonomski položaj žena u Srbiji

Dobitnice

Po novim obrascima zapošljavanja tipične tranzicione dobitnice, iako malobrojne su visokoobrazovane, mlade žene koje se lakše snalaze u tržišnoj utakmici, prihvataju prestižne poslove u velikim kompanijama i međunarodnim organizacijama u kojima je sistem rada i nagrađivanja sličan ili isti kao u visokorazvijenim zemljama.

Prepreke

Prepreke koje otežavaju prisustvo žena na tržištu rada su i na vrednosnom planu i obrascima porodičnog života. Tradicionalni stereotipi u situaciji povlačenja univerzalnih programa u socijalnoj zaštiti, kada se briga o deci, starima i drugim osetljivim grupama organizuje privatno, najčesće bez subvencija državnih programa koji su nekada pratili porodicu, naglašavaju lošu perspektivu nezaposlenosti. Istraživanja su ustanovila da se u tranziciji povećava odgovornost žena za socijalno-zaštitne potrebe u porodici tako da briga o starima najčešće pada na teret žena, odnosno ćerki.

Ekonomski “položaj” žena u Srbiji?

Borite se za sebe i svoja prava. Prava u kući, užoj i široj porodici, na poslu, u društvu u kom se krećete. Nemojte učiti ćerke da je rešenje ekonomske situacije “dobra” udaja!

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top