Naslovna » Mama » Moderna mama » Ove stvari su kroz istoriju zabranjivane ženama

Ove stvari su kroz istoriju zabranjivane ženama

zabranjivano-zenama

Ove stvari su kroz istoriju zabranjivane ženama

Istoriju je obeležila neravnopravnost žena sa muškarcima, a to se ogledalo u mnogim sferama života. Kako si imale poseban status u društvu u odnosu na muškarce, tako su njima bile nedostižne mnoge stvari za koje se jednostavno nije smatralo da su “za žene”.

Ovde ne pričamo o stvarima koje su mogle biti značajnije za društvo, kao što je glasanje ili donošenje nekih bitnijih odluka, već o nekim stvarima koje deluju bezazleno i potpuno normalno – za današnje vreme.

Posedovanje kreditne kartice

Kreditne kartice nisu nastale tako davno, ali je njihova upotreba u početku bila namenjena isključivo muškarcima, a žene ih jednostavno nisu mogle dobiti. Politika da kreditne kartice žene ne mogu dobiti vladala je u bankama početkom 20. veka, a ova zabrana je bila posebno primenjivana na žene koje nisu udate. Udate žene su mogle dobiti kreditnu karticu samo pod jednim uslovom – da im muževi potpišu saglasnost i dozvolu da ih poseduju i koriste.

Igranje fudbala

Kao što su postojale podele u poslovima, tako se i sport delio na muški i ženski. U to ne tako davno vreme fudbal žene nisu smele da igraju jer se on smatra isključivo muškim sportom. Kako su žene postajale sve zainteresovanije za ovaj sport, tako je “morala” da se donese i zvanična odluka da to nije za njih, pa je 1921. godine fudbalska liga odlučila upravo to, sa opravdanjem da je žensko telo “nepogodno” za bavljenje ovim sportom, za razliku od muškog.

Kontracepcija

Jedna od tabu tema koja je dugo vladala, svakako je kontracepcija za žene. Žene nisu imale mogućnost planiranja ili sprečavanja trudnoće uz pomoć kontracepcije ili abortusa, što još uvek važi u nekim tradicionalnijim i zatvorenijim društvima. Svakako da je kontracepcija postala nešto mnogo normalnije i učestalije širom sveta, dok je abortus za mnoge zemlje još uvek tema o kojoj se ne govori javno.

Učestvovanje u maratonu

Iako deluje kao nešto što je potpuno normalno i stvar izbora koji ne utiče ni na koga, ali trčanje maratona jednostavno nije postojalo kao opcija za žene, ma koliko one to želele. Jedan od najčešćih razloga zbog kog se smatralo da žene ne bi trebalo da trče na ovako duge staze jeste to što žene jednostavno nisu “dovoljno jake” da izdrže taj napor. Naravno, kroz nešto bližu istoriju mnoge žene su pokazale suprotno!

Deo porote

Žene u istoriji nisu mogle da budu deo porote u sudu, jer se smatralo da ne mogu biti dovoljno objektivne kako bi odlučivale o sudbini nekoga ko je optužen. Dugo se smatralo da bi žene mogle da imaju previše razumevanja za zločince i ono što su uradili, a za šta su optuženi, kao i da bi lakše mogli da nasednu na laži koje se izgovaraju u odbranu optuženog.

Još sličnih tekstova možete pročitati OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top