Naslovna » Deca » Deca » Igrom do pisanja

Igrom do pisanja

nizanje_perliOvladavanje veštinom pisanja je za dete veoma važan korak u životu. Glavnu ulogu u tome ima fina motorika, čiji razvoj treba podsticati tokom čitavog detinjstva, odnosno pre nego što dete pokaže interesovanje za samu olovku.

Motoričke veštine
Za uspešan rast i razvoj svakog deteta od velike važnosti je razvijanje njihovoh motoričkih veština. Na potpuno prirodan način, deca vole da se kreću i istražuju svet koji ih okružuje zahvaljujući svom izvanrednom “prevoznom sredstvu” koje čini njihovo telo. Veliku ulogu u tome ima igra kroz koju dete razvija svoje veštine.
Kada se govori o motoričkim veštinama, treba razlikovati krupnu i finu motoriku.

Krupna motorika je sposobnost produkovanja pokreta ruku, nogu ili tela sa određenom kontrolom. Igre na otvorenom, igre loptom, skakanje, plesanje, plivanje ili trčanje su aktivnosti koje podstiču razvoj krupne motorike kod dece. One takođe podstiču razvoj koordinacije, ravnoteže i istovremeno pomažu detetu da razvije dobru percepciju svog tela u prostoru.

Fina motorika je sposobnost da se prave precizni sitni pokreti rukom uz zadržavanje dobre koordinacije između prstiju i oka. Fina motorika se razvija sa uzrastom – od početnih nespretnih pokušaja deteta da samostalno koristi kašiku, pokreti ruke tj. šake vremenom postaju precizniji, sve do momenta kada dete može da uzme olovku i da je kontroliše, tako da uspeva da napiše slova između dve linije!

Fina motorika je od suštinskog značaja za pisanje što predstavlja dovoljan razlog da se obrati pažnja na razvijanje te veštine i kod kuće, mnogo pre polaska u školu.

Igrom do pisanja

Igre na ranom uzrastu…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top