Naslovna » Obrazovanje » Studiranje u inostranstvu » Zašto bi trebalo da se odlučite za studije u Francuskoj?

Zašto bi trebalo da se odlučite za studije u Francuskoj?

studiranje-u-francuskoj

Svaka zemlja je jedinstvena i posebna na svoj način. Međutim, kada biramo zemlju u kojoj ćemo studirati ipak bi više trebalo da se oslanjamo na to kakvi se studijski programi tamo nude i kakav je uopšteno obrazovni sistem.

Francuska je jedna od kulturološki najbogratijih zemalja u Evropi, a pored toga neguje i obrazovanje, zbog čega je jedna od poželjnijih zemalja kada je u pitanju studiranje i usavršavanje. U ovoj zemlji se nalaze neki od najpoznatijih i najpriznatijih univerziteta u svetu, od kojih se čak tri kotiraju među 100 najboljih.

Studiranje u Francuskoj

Kada upišete fakultet u Francuskoj kao strani državljanin – nemojte ništa da brinete, odmah ćete imati tretman kao i svi drugi studenti. Jedino što može biti problem jeste ispuniti sve uslove koje univerziteti u ovoj zemlji stavljaju pred svoje buduće studente.

Među glavnim uslovima za upis svakako je poznavanje francuskog jezika. Za razliku od mnogih drugih država sveta, u Francuskoj se potencira znanje i korišćenje francuskog jezika nauštrb engleskog (pre svega) ili bilo kog drugog svetskog jezika. Upravo zato je potrebno da imate minimum DELF B2 sertifikat ukoliko želite da nastavu slušate na francuskom jeziku. Ukoliko se ipak opredelite za nastavu na engleskom jeziku potrebno je da imate položen IELTS. Međutim, znatno je manji izbor studijskih programa gde se nastava odvija na engleskom jeziku iako se više fakulteta u Francuskoj radi na povećanju broja katedri na ovom jeziku, upravo zbog velikog interesovanja studenata i generalno rasprostranjenosti u upotrebi engleskog jezika.

Osim što vam se smanjuje broj opcija za upis ukoliko ne znate francuski – možete imati poteškoća i u svakodnevnom životu, upravo zato što su francuzi veoma ponosni na svoju tradiciju i kulturu, pa samim tim i na svoj maternji jezik, pa ne možete očekivati da će svako u prodavnici ili na ulici zaista razumeti šta vi pričate ukoliko ne pričate na francuskom jeziku. Čak i ako ne slušate nastavu na francuskom, većina profesora na fakultetu će vremenom očekivati (ili odmah) da ipak znate i francuski i da ćete ga koristiti prilikom studija na bilo koji način (možete dobiti deo literature na francuskom ili nešto tome slično).

Upis, školarine, stipendije

Ukoliko želite da upiše neki od fakulteta u Francuskoj, čije akademske godine traju od 1. oktobra do 30. juna, potrebno je da prijavu pošaljete na vreme, odnosno do kraja januara iste godine kada želite i da započnete studije. Kada dođe do upisa morate imati pripremljenu određenu dokumentaciju, među kojima je i potvrda o pristupu visokoobrazovnom sistemu u Srbiji iz iste oblasti koju student želi da studira u Francuskoj.

Za upis je potrebno popuniti i tzv. beli dosije koji je svima dostupan na sajtu Francuskoj Ministarstva visokog obrazovanja i istraživanja MEESR. Ovde je potrebno odabrati samo jedan studijski program koji želite da studirate, ali možete izabrati tri univerziteta – poređanih prema prioritetu. Pored belog, postoji i tzv. žuti dosije koji je namenjen studentima koji žele da upišu arhitekturu, a u njemu se obeležavaju samo dva fakulteta poređana po prioritetu.

Na fakultetima u Francuskoj osnovne studije traju tri godine, master dve i doktorske studije tri godine. O master studijama najbolje je informisati se preko sajtova fakulteta za čije ste studijske programe zainteresovani, jer se upis svakako vrši prema uputstvima koje dobijate od studentske službe na fakultetu.

Jedna od najvećih prednosti, kada govorimo o studiranju na fakultetima u Francuskoj, jeste niska školarina upravo za strane studente i sve to zahvaljujući državi Francuskoj koja svake godine finansira veliki deo troškova studija za studente koji su došli u njihovu zemlju. Zato godina na osnovnim studijama uglavnom košta 188 evra, sem godina studija iz inženjeringa koja je nešto skuplja i iznosi 611 evra, ili godina studija na medicinskom fakultetu koja je najskuplja – 452 evra. Cena za godinu na master studijama je nešto viša od prosečne na osnovnim studijama i iznosi 260 evra, dok se doktorske studije plaćaju 393 evra za svaku godinu usavršavanja.

Kao i kod nas, tako i u Francuskoj godina na privatnim fakultetima košta dosta više, pa u ovoj zemlji postoje fakulteti gde je jedna godina 1.500 dolara, dok na onim najprestižnijim privatnim fakultetima morate izdvojiti i do 6.000 evra svake godine. Posebno se po ceni ističu privatne poslovne škole gde godina studija košta od 4.500 do 15.000 evra.

Kako biste sebi obezbedili stipendiju tokom studija u Francuskoj potrebno je da se o tome raspitate na vreme i u roku konkurišete. Konkursi za stipendije uglavnom su otvoreni u periodu od novembra do marta. Više detalja o najrazličitijim programima stipendija za koje se možete prijaviti pronaći ćete na sajtovima fakulteta koji želite da upišete.

Dokumentacija potrebna za konkurisanje za stipendiju:

– CV

– motivaciono pismo

– kopija poslednje diplome, odnosno poslednjeg završenog stepena obrazovanja

– spisak položenih ispita sa ocenama

– preporuke profesora

– dokaz o usposavljenom kontaktu sa fakultetom/univerzitetom na kom ćete studirati

– opis studija koji počinjete/nastavljate u Francuskoj

Za studiranje i boravak tokom studija u Francuskoj svaki strani student mora na vreme obezbediti studentsku vizu koja se dobija u konzulatu Francuske u svakoj zemlji.

Univerziteti i fakulteti u Francuskoj

U Francuskoj možete studirati bilo koji fakultet koji želite jer se na univerzitetima u ovoj zemlji nalaze katedre iz svih mogućih oblasti nauke. U celoj državi postoji čak 75 univerziteta, 200 inženjerskih škola, 200 visokih škola za trgovinu i menadžment, 120 državnih umetničkih škola, 20 nacionalnih škola za aritekturu i više od 3.000 najrazličitijih ustanova na kojima se možete usavršavati u mnogim oblastima.

Univerzitet Sorbona

Sorbona je jedan od  13 univerziteta koji se nalaze u Parizu, a prema mnogim ocenama i svetskim listama – predstavlja i jedan od najuglednijih u Francuskoj. Postoji više od 800 godina i podeljena je na četiri dela. Na Sorboni I se mogu pohađati studijskih programi iz oblasti prava, političkih nauka, ekonomije, matematike, menadžmenta, umetnosti i geografije. Predavanja se uglavnom održavaju na francuskom jeziku, a školarina je oko 1.000 evra za godinu. Sorbona II se sastoji od fakulteta iz oblasti ekonomije i prava, Sorbona III je mesto gde se studiraju humanističke nauke, jezici i umetnost, dok je Sorbona IV za oblasti prirodnih nauka.

Od poznatih naučnika Sorbonu su završili i pojedini Nobelovci, kao što su Pjer i Marija Kiri, ali i Balzak, Amper i mnogi drugi.

Univerzitet Sud

Još jedan od univerziteta koji se nalazi u Parizu je Univerzitet Sud koji važi za najkompleksniji u celoj Francuskoj. Ovde se studiraju uglavnom društvene nauke, a u njegovom sklopu nalazi se i pet fakulteta za prirodne nauke, prava, ekonomiju, farmakologiju, medicinu i sport. Osim ovih fakulteta, Univerzitet Sud u svom sklopu ima i tri tehnološka instituta i jednu inženjersku školu.

Univerzitet Ecole Normale Superieure

Univerzitet Ecole Normale Superieure nalazi se takođe u Parizu i predstavlja mesto za one koji žele da se usavršavaju u oblasti obrazovanja i da se u životu ostvare u ulozi profesora. Ovaj univerzitet je takođe poznat i po istraživačkom radu koji se ovde odvija, a sastoji se od više od 14 akademskih odeljenja gde studenti mogu doći do svoje master ili doktorske diplome.

Univerzitet u Strazburu

Univerzitet u Strazburu, koji i danas postoji, je nastao 2009. godine kao spoj tri univerziteta. Prethodno je postojao Univerzitet u Strazburu, osnovan davne 1538. godine, gde se nastava odvijala na nemačkom jeziku, a takođe se sastojao od tri velike institucije. Taj univerzitet je podeljen 1970. godine, da bi ponovo, 39 godina kasnije, bio ujedinjen i danas predstavlja najveću obrazovnu ustanovu u Francuskoj. Ovde svake godine studira više od 40.000 studenata, među kojima je ček 20 odsto stranih studenata.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top