Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Kada početi učenje stranih jezika?

Kada početi učenje stranih jezika?

kada-poceti-ucenje-stranih-jezika

Uprkos svim prednostima, roditelji se i dalje plaše da bi učenje stranog jezika dok deca još nisu svladala u potpunosti i materinji, moglo biti štetno ili preteško za njih. Roditelji često smatraju da su deca premala za pamćenje novih reči i učenje gramatike.

Što je dete mlađe to je i njegov mozak otvoreniji za prihvatanje novih glasova i prirodno pridodavanje značenja tim glasovima. Na taj način učimo i maternji jezik kad smo bebe. Kako starimo, naši mozgovi se čvršće povezuju sa glasovima koje smo već naučili i manje su spremni da prihvataju nove jezične informacije. Iz tog razloga moramo aktivnije učiti novi jezik kao odrasli.

Poznato je da što više jezika govorimo i znamo, to smo bogatiji, a naučnici su otkrili da učenje jezika štiti mozak od propadanja kognitivnih funkcija. Učenje stranih jezika čak i u starijim godinama povoljno utiče na mozak. Bilo da govorite dva ili više jezika, ili se odlučite za učenje jezika u kasnijem životnom dobu, usporavate propadanje nekih od najvažnijih funkcija mozga, tvrde naučnici sa kanadskog univerziteta. Istraživanjem koje je sproveo ovaj Univerzitet utvrđeno je da je ljudima koji su govorili više od jednog stranog jezika Alchajmerova bolest dijagnostikovana u proseku 4,3 godine kasnije, a pojava simptoma 5,1 godinu kasnije nego kod pacijenata koji govore samo jedan jezik.

Sa svakom godinom koja prođe od našeg rođenja, teže je učiti druge jezike na prirodan način. Bilo koji uzrast do 10 godine je dobro vreme za početak učenja jezika, ali najbolja praksa je uključiti dete u učenje stranih jezika što ranije.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top