Naslovna » Deca » Kako pomoći usamljenom detetu?

Kako pomoći usamljenom detetu?

lonl

Svaki čovek ima potrebu za društvom, a to je posebno važno deci školskog uzrasta. Za njih je usamljenost i izolacija nešto što im jako teško pada. Kako pomoći svom usamljenom detetu i zašto dolazi do toga?

Deca koja su usamljena nisu zaista sama, već su samo udaljena od dešavanja i ljudi sa kojima bi trebalo da ima interakciju. Ovde govorimo o povezanosti sa odraslim osobama (najčešće roditeljima, rodbinom, učiteljima i slično), povezanosti sa svojim vršnjacima (u školi ili na nekim vannastavnim aktivnostima) i povezanosto sa značajnim aktivnostima.

Do usamljenosti, odnosno tog osećaja, kod dece najčešće dolazi usled nemogućnosti da iskažu svoja osećanja (sa kojima se u ranom periodu odrastanja tek susreću i uče kako da ovladaju njima) što može biti problem velikom broju dece. Tada oni osećaju da ih niko ne razume ili da ih niko ne primećuje, počinju da se osećaju bespomoćno i kao da nigde ne pripadaju.

Kako bi otklonili prve znake usamljenosti, koji kasnije mogu dovesti i do pojave depresije, potrebno je pronaći način da se deca ponovo povežu sa osobama iz svog okruženja.

Povezanost sa odraslim osobama

Svako dete bi trebalo da bude povezano sa članovima svoje porodice. Deci je potrebno da su im roditelji ne samo prisutni, nego i emotivno dostupni i stabilni, da sa njima osećaju povezanost i bliskost, a pre svega da od njih dobijaju bezuslovnu ljubav.

Roditelji i drugi odrasli članovi porodice mogu uvek pronaći način da sa detetom obnove bliskost i pokažu mu svoju naklonost i ljubav. Različite porodične aktivnosti i okupljanja najbolji su način za to.

Povezanost sa vršnjacima

Deci su potrebni i prijatelji njihovog uzrasta i upravo su vršnjačke veze od vitalnog značaja za pravilan razvoj svakog deteta. Nije važno da li dete ima samo jednog “najboljeg” prijatelja ili se stalno druži sa određenom grupom drugara, bitno je da ima nekoga ko je istog uzrasta i sa kim ima ista interesovanja, hobi ili bilo kakvu aktivnost.

Značajne aktivnosti

Usamljeno dete mora imati aktivnosti koje će dovesti do toga da prihvati samog sebe. Bez obzira na to kroz kakve probleme prolazi tokom odrastanja ili koliko se oseća neuklopljenim u društvo, mora imati nadu da je ipak posebno i vredno baš takvo kakvo jeste. Kroz različite aktivnosti dete može izraziti svoja unutrašnja iskustva, o kojima možda ne može ni sa kim da razgovara, a upravo je to način da sebi stvori priliku za razvoj samopoizdanja i osećaj kontrole nad svojim životom.

Pomoć usamljenom detetu

U ranom periodu odrastanja deca se susreću sa emocijama i osećanjima koja ne razumeju i sa kojima ne uspevaju (svi podjednako) da se nose. Upravo zato im je potrebna pomoć kako bi nastavili svoj razvoj i doprineli jačanju svoje ličnosti.

Neka deca jednostavno ne razvijaju socijalne veštine istom brzinom kao ostali, ali to ne mora biti nikakav problem. Roditelji mogu svom detetu pokazati šta znači biti prijatelj, kako da stvori nove prijatelje ili zadrži već postojeće. Ipak, sve to dete mora da savlada i primeni u životu, ali i u tome im roditelji mogu pomoći na sledeće načine:

– Stvorite im priliku za igru: Igranje i socijalizacija sa drugom decom je veoma važna, pa bi u tome trebalo da pomognete svom (usamljenom) detetu. Napravite žurku u dvorištu za sve drugare vašeg deteta, organizujte ekskurzije – zajedno sa roditeljima druge dece ili nešto slično.

– Pokažite šta znači biti prijatelj: S obzirom na to da deca često imitiraju svoje roditelje i pomno prate šta oni rade (što je najčešći način na koji oni uče o mnogim stvarima) roditelji bi trebalo svojim primerom i da pokažu šta znači biti prijatelj. Pokažite poštovanje prema drugima, budite ljubazni i uslužni i upravo tome i učite svoje dete.

– Upišite dete na neku vannastavnu aktivnost: Kroz vannastavne aktivnosti dete može upoznati mnogo više dece i među njima prepoznati neke prijatelje. Za razliku od situacije u školi, gde se u razredu nalaze deca različitih ličnosti, interesovanja i afiniteta, upisivanjem u muzičku školu, na neki sport ili strani jezik dete će imati priliku da upozna nekoga sa kim sigurno ima već dosta toga zajedničkog – što je odličan razlog za započinjanje prijateljstva. Uostalom, u grupi dece koja imaju ista interesovanja osećaće se kao da pripada nečemu, što je vrlo važno.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top