Naslovna » Deca » Deca » Čitajte deci

Čitajte deci

Ako deci čitate naglas, deca bolje pamte, kroz pripovedački ton bolje dožive dijalog i likove, a mnoge poruke iz pričica zknjiga-na-poklonapamte za celi život. S čitanjem je najbolje početi već s godinu dana, kada dete može da zadrži pažnju, a za najraniji uzrast odlične su slikovnice za bebe.

Danas ljudi brzo žive i imaju malo slobodnog vremena za sebe i svoju decu. I to vreme koje provode zajedno, sve je manje kvalitetno. Promenite to! Učinite da zajedno, vaše dete i vi, upoznate svu radost čitanja.

Dete koje danas čita knjigu nosi tu knjigu sa sobom u budućnost – ona ga oblikuje, utiče na njega, ono uči iz nje, pamti je, čuva je u sebi.

O dobrobiti čitanja deci napisane su brojne knjige i studije. Nažalost, roditelji  još uvek čitanju pridaju nedovoljno pažnje. Potrudite se da vam zajedničko čitanje postane navika. Dovoljno je i 15 minuta dnevno.

Učlanite dete u biblioteku. U početku pozajmljujte knjige sa jako malo teksta. Zamolite bibliotekarku da vam da naslove za pripremu za čitanje.

Veliki broj dece nemaju pristup ranom čitanju i razvijanju rane pismenosti. Porodicama s nižim primanjima slikovnice su često nedostupne.
Ako su vaša deca “prerasla” neke knjige poklonite ih nekoj biblioteci, nekome ko ima decu tog uzrasta ili obližnjem vrtiću. Pomozite da knjiga bude dostupna svima.

Za nastupajuće Uskršnje praznike poklonite svojoj deci knjigu. Knjiga nije samo poklon, knjiga je osmeh, avantura, saznanje, svet, osećanja, putovanje, kultura, prva ljubav…

Posvetite i sebi određeno vreme. Odaberite knjigu koja se vama sviđa i čitajte je u tišini kada deca zaspu. Odmorite se jedno veče nedeljno od televizijskog programa.

Preporučujemo Vam naslove…

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top