Naslovna » Deca » Deca » Čitajte deci

Čitajte deci

knjiga-na-poklonČitajte deci od malih nogu, to podstiče bliskost, razvija pamćenje i govor, rađa trajnu ljubav prema knjizi.

Svi žele da bar na trenutak budu neko drugi, da pomoću mašte otputuju na neko daleko, nedostižno i nepoznato mesto, da osete ono što im je u stvarnom svetu nemoguće. Zahvaljujući piscima i njihovom radu postoje ulaznice za takve svetove. Oni su svoja iskustva, avanture, putovanja i poznanstva pretočili u reči i podelili ih sa celim svetom. Neke knjige su štampane na svim jezicima sveta kako ne bi postojale nikakve prepreke da svi dožive isto i uživaju u istom. Bilo da su to bajke, basne, pripovetke, priče za laku noć, pesmice, atlasi, enciklopedije ili jednostavno slikovnice i bojanke. Deca vole knjige, vole da čitaju ili da slušaju da im neko čita knjigu. To je sastavni deo svakog detinjstva, a knjiga je želja većine dece.

Deca iz ranog djetinjstva pamte mnoge lepe situacije proživljene sa svojim roditeljima i drugim ljudima koji su brinuli o njima, a čitanje priča jedno je od lepših sećanja.
Čitanje detetu od najranijeg detinjstva podstiče osećaj uzajamnosti i bliskosti, podstiče njegovo saznanje o životu, osećanjima, podstiče razvoj govora, zapažanja i pamćenja.

Čitajte izražajno, podignite ili spustite glas kada je to potrebno. Zapevajte, zagrmite, imitirajte razne zvuke, sami smišljajte onomatopeje. Zastanite, postavite pitanje ili komentarišite ilustracije ili tekst. i obavezno, dok čitate zagrlite svoje dete, mazite ga da se ono oseća sigurno.

Konačno, tako se dete priprema za samostalno čitanje. Ako dete druguje sa slikovnicom kroz detinjstvo, sigurno će ljubav prema slikovnici preneti na knjigu tokom školovanja.

Ako deci čitate naglas…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top