Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Preeklampsija i eklampsija su komplikacije trudnoće

Preeklampsija i eklampsija su komplikacije trudnoće

Preeklampsija i eklampsija su komplikacije trudnoće.

preeklampsija

Kod preeklampsije postoji veoma opasno povišenje krvnog pritiska, oticanje nogu i ruku, i izlučivanje belančevina putem mokraće. Ukoliko takvo stanje potraje dolazi do eklampsije.

Visok krvni pritisak u trudnoći (hipertenzija) predstavlja veoma ozbiljnu komplikaciju.

Na razne načine ugroženi su i majka i njena beba.
Preeklamspija je najčešća kod žena koje prethodno nisu rađale, njih 7% razvije takvu sliku bolesti. Žene koje imaju ispod 20 godina i iznad 35 predstavljaju grupu sa povećanim rizikom.

Siromaštvo, višestruke trudnoće, oboljenja bubrega, povišen pritisak pre trudnoće, šećerna bolest, povećano nakupljanje plodove vode, samo su neki od faktora koji se vezuju za preeklampsiju. Sklonost ka razvoju preeklampsija viđa se u nekim familijama.

Preeklampsija

Komplikacije kod trudnice
Obzirom da tečnost prelazi iz krvnih sudova u tkiva, i to po celom telu, rezultat je oticanje ruku, nogu, stopala, šaka i lica.

Dok se kod velikog broja žena može primetiti oticanje stopala, oticanje gornjih ekstremiteta i lica predstavlja ozbiljan problem. Kako se tečnost zadržava u tim tkivima, dobitak na telesnoj težini je znatno veći od uobičajenog (kilogram ili više nedeljno).

Mogu postojati problemi sa vidom – zamućen vid ili se pojavljuju sitne tačkice.
Tečnost u tkivu pluća može uzrokovati smetnje pri disanju.

Preeklampsija i eklampsija su komplikacije trudnoće

Prelazak tečnosti iz krvnih sudova jetre u tkivo dovodi do oticanja jetre. Ozbiljan problem preeklamsije, kada je jetra u pitanju, predstavlja HELLP sindrom (smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca, jetreni enzimi povećani, smanjenje broja trombocita-ćelija krvi koja omogućavaju zgrušavanje krvi).

Bubrezi ne dozvoljavaju da se belančevine krvi nađu u mokraći. Kod preeklampsije međutim, sitni krvni sudovi bubrega prskaju, što omogućava belančevinama da pređu u mokraću. Ovakvo stanje je veoma opasno, i često dovodi da rađanja dece male porođajne težine.

Krvni pritisak – kod preeklamspije je ukupna količina krvi koja struji organizmom manja, jer se deo tečnosti izliva u tkiva. Ovakvo stanje srce pokušava da nadomesti pumpajući veće količine krvi sa svakom svojom kontrakcijom.

U normalnom stanju krvni sudovi se prošire da bi u srce stigle veće količine krvi. Kod preeklampsije naprotiv, krvni sudovi su “stisnuti”, što nagoni srčani mišić da radi čak i više nasuprot malom prečniku krvnih sudova. Ovo dovodi do daljeg povišenja krvnog pritiska.

Kod blage preeklamspije lečenje se može ograničiti na odmor u krevetu, uz dnevno praćenje krvnog pritiska, težine, i prisustva belančevina u urinu. Ovakvo brižljivo praćenje potrebno je tokom čitave trudnoće, porođaja, čak i 2-4 dana nakon što je beba rođena.

Najozbiljnija posledica preeklampsije i eklampsije je oštećenje mozga majke zbog otoka mozga i smanjenog dotoka kiseonika. Pored toga može doći do otkazivanja rada bubrega, prskanja jetre i odlubljenja posteljice. Brižljivo praćenje trudnoće i blagovremeno prepoznavanje simptoma može sprečiti ozbiljnije forme preeklamspije.

Komplikacije kod bebe
Bebe iz takvih trudnoća su obično manje od normalnih, što ih čini podložnim komplikacijama za vreme porođaja, i u prvim danima, nedeljama i mesecima života. Obično se takve bebe rađaju pre vremena, što opet predstavlja problem za sebe.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top