Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Prehlada u trudnoći

Prehlada u trudnoći

pp

Prehlada u trudnoći – koliko je opasna i kako je lečiti?

Telo trudnice, pogotovo na početku trudnoće, mnogo je osetljivije i podložnije različitim zdravstvenim problemima, zbog čega je potrebno mnogo više opreza i pažnje. Među češćim tegobama kod trudnica nalazi se i prehlada, koja se može manifestovati na različite načine.

Trudnice su sklonije prehladama jer je imuniloški sistem slabiji tokom trudnoće, a telo smanjuje odbrambene mehanizme kako ne bi odbacilo plod koji se nalazi u stomaku. Ipak, pri prvim simptomima prehlade ne bi trebalo previše da se brinete, ali bi najbolje bilo da se obratite lekaru za savet i eventualnu pomoć, ukoliko vam je potrebna.

Kašalj i curenje nosa prvi su simptomi prehlade koji mogu nestati nakon nekoliko dana mirovanja i uzimanja čajeva. Međutim, ukoliko se stanje pogorša i pojavi se viroza praćena bolovima u mišićima, glavoboljom i visokom temperaturom – trebalo bi se obratiti lekaru. Nemojte uzimati lekove na svoju ruku, a temperaturu pokušajte da skidate na prirodan način.

Koji lekovi protiv prehlade nisu štetni za trudnoću?

Za početak – nemojte uzimati ni jedan lek pre savetovanja sa lekarom ili ginekologom. Većina antihistamina, dekongestanata i lekova protiv kašlja nisu preporučeni za upotrebu tokom trudnoće (sem ukoliko vam ih lekar prepiše uz stalni nadzor). Uglavnom se preporučuju lekovi za slabije bolove ili glavobolju. Prirodni antibiotik i antivirotik možete napraviti i sami, a potreban vam je samo čen izrendanog belog luka i malo kiselog mleka ili jogurta.

Iako kapi za nos i pastile deluju bezopasno i često se koriste u slučajevima prehlade, ipak sadrže određene hemijske materije, zbog čega zahtevaju od trudnice prethodno savetovanje sa lekarom. Umesto pastila možete koristiti čaj o žalfije za ispiranje grla, a za prohodnost disajnih puteva možete koristiti kapi za nos sa morskom vodom, koje su bazirane isključivo na prirodnim sastojcima.

Temperatura u trudnoći

Za temperaturu iznad 39 stepeni potrebno je obratiti se lekaru što pre, jer ovo stanje može poremetiti snabdevanje deteta krvlju, a u kasnijim nedeljama trudnoće može izazvati i početak trudova pre vremena.

Za spuštanje (niže) temperature tuširajte se mlakom vodom, a zatim obucite pamučnu odeću koja će prijati vašoj koži jer će ona moći neometano da “diše”. Takođe, možete stavljati i obloge potopljene u dve trećine alkohola i jednu trećinu mlake vode i stavljati ih na pluća i stopala. Uz sve ovo pijte dovoljno vode i čaja, a od pomoći može biti i mlaka pileća supa.

Prevencija i brži oporavak

Od prehlade se najbolje možete sačuvati ukoliko se hranite zdravo i raznovrsno, unošenjem potrebne količine svih namirnica koje su bogate vitaminima i mineralima. Možete se posavetovati sa svojim ginekologom oko uzimanja prenatalnih vitamina, koji su samo dodatak ishrani. Osim toga, u prevenciji od prehlade pomaže i redovna higijena – pogotovo pranje ruku i izbacivanje loših navika, kao što je pušenje.

Za brži oporavak od prehlade preporučuje se:

– više odmaranja
– dosta vode
– nazalni sprejevi na bazi morske vode
– voće i povrće
– topli čajevi sa medom i limunom

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top