Naslovna » Beba » Najčešće greške roditelja beba

Najčešće greške roditelja beba

Najcesce-greske-roditelja-beba

Najčešće greške roditelja beba u prvih 6 meseci

Motorni razvoj se odvija prema prirodnim zakonitostima, genetski je određen, ali je i istovremeno stimulisan nadražajima iz spoljašnje sredine, što znači da sve što vi radite, igračke koje dajete detetu, kako je uređen prostor u kome ono boravi, utiče na njegov razvoj.

Otuda su česta pitanja i dileme roditelja:
Da li je to što radimo dobro ili loše?
U koji položaj treba da stavimo svoje dete?
Da li treba da bude na stomaku, leđima ili na strani?
Kada ga treba staviti da sedi ili da li ono samo treba da sedne?

Za ishranu i negu su roditelji uglavnom pripremljeni jer dobijaju savete od babice, pedijatra, iz specijalizovanih časopisa, proizvođača hrane i sredstava za negu, svojih roditelja ili prijatelja koji već imaju decu. Ali šta treba ili ne treba raditi sa detetom kada je njegov motorni razvoj u pitanju, roditeljima najčešće niko ne govori ili su informacije često kontradiktorne.

Nekada i sami roditelji pogrešno protumače neke savete, kada im kažu da bebu stavljaju da spava samo u položaju na stranu i na leđa a nikako na stomak, oni to bukvalno primenjuju pa je ni kada je budna ne stavlaju u potrbušan položaj.

Beba ne boravi u ležećem položaju na stomaku

Ovo je prva i najčešća greška u prvim mesecima detetovog života koja ometa njegov normalan razvoj kretanja. Položaj na stomaku bebu priprema za puzanje jer podstiče telo na odizanje, u njemu nauči da se odupire, uspravlja i da krene napred. Održavanjem položaja postepeno uspostavlja ravnotežu, u početku će se kriviti na jednu ili drugu stranu, prevrnuće se ako je ne zadržite, ali vremenom je sve bolja da kasnije kada zauzme četvoronožni položaj, ostaje čvrsto u njemu i kada guranjem u stranu pokušate da je izvedete iz ravnoteže.

Ukoliko vaše dete na stomaku stalno plače i pored vaše animacije igračkama, pevanjem, grimasama koje pravite ili ako se u prvim mesecima prevrće sa stomaka na leđa, obavezno o ovome obavestite pedijatra.

Stimulisanje stiskanja pesnica

Sve bebe po rođenju imaju stisnute pesnice zbog prisutnog refleksa hvatanja. Ako im stavite svoje prste u šake jako će vas stisnuti. Iako je ovo izuzetno prijatan osećaj, nemojte to raditi u prva tri meseca kako ne bi ste potencirali ovaj refleks koji prirodno treba da se izgubi, i nikako joj ne stavljajte igračke u ruke. Nasuprot tome bebu treba maziti po nadlanici kako bi je stimulisali na otvaranje šake što ona spontano povremeno radi. Krajem trećeg meseca šake će biti otvorene, beba se igra svojim prstima, posmatra ih, stavlja u usta, šake se dodiruju.

Ako beba krajem trećeg meseca starosti i dalje ima stisnute pesnice obratite se lekaru.

Beba nema odgovarajuću zvečku za stimulaciju…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top