Naslovna » Deca » Deca » Naučite dete da pliva

Naučite dete da pliva

Kada naučite dete da pliva ono može naučiti veštine koje mu mogu spasiti život, poput okretanja na leđa ili, usled naglog potapanja, plivanja do najbližeg čvrstog objekta.

naucite-dete-da-pliva

Leto je idealno vreme da vaše dete nauči da pliva. Bilo da idete na more, jezero, reku ili bazen pokušajte da dete naučite da pliva.

Mnoge bebe i mala deca vole plivanje. Nakon devet meseci plutanja u vašem stomaku, sviđa im se osećaj okruženosti vodom. Jedna od najboljih stvari koje možete da učenite za dete jeste da ga odvedete na bazen. Vodite računa o tome da je voda dovoljno topla 26 stepeni (to je i neki standard u bazenima). 

Maksimalno iskoristie prednosti dečijeg afiniteta prema vodi.

Postupnim učenjem dete vema rano može naučiti veštine koje mu mogu spasiti život, poput okretanja na leđa ili, usled naglog potapanja, plivanja do najbližeg čvrstog objekta. Zahvaljujući posebnim tehnikama, već i deca od samo 30 meseci mogu da nauče da preplivaju kratke udaljenosti. 

Naučite dete da pliva

Morate voditi računa o prvom susretu deteta sa vodom (prvim ulaskom u bazen, more, reku, jezero). Nemojte dete silom “gurati” u vodu ako ono to ne želi. Pokušajte da ga privolite svaki put kada vi ulazite u vodu. Nemojte ga prskati. Pokušajte sa nekim igrama. U plitkoj vodi možete igrati ringe raja, dodavanje loptom, sdenje u plićaku, bacaje kamenčića…

Dete će se osloboditi i postepeno ući u vodu.

Za početak bi bilo dobro i sigurno da koristi mišiće. Šlauf nije pogodan jer dete može da se okrene. Pustite ga tako neko vreme da se oseti sigurnim i da shvati da mu mišići omogućavaju da pluta na vodi.

Zatim, ako ste na bazenu, pokušajte da se dete kreće uz ivicu bazena (bez gume) držeći se rukama sve vreme za rub bazena. Onda na dnevni red dolazi da se ruke isprave u laktovima, brada spusti u vodu i lupka ispruženim nogama. Ovom vežbom dete polako otklanja strah od vode i postaje svesno težine svog tela. Ista vežba se izvodi na moru (jezeru, reci) u plićaku, tako što su detetove ruke spuštene ispred i dodiruju dno (ruke ka obali a noge ka dubini).

Budno pratite dete.

Za svako udaljavanje od ivice – plicaka dete treba i mora da koristi mišiće. Lakše će biti deci na moru jer je voda gušća i telo se lakše održava na površini.

Kada dete savlada ovaj deo…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top