Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Deca » Naučite dete da pliva

Naučite dete da pliva

naucite-dete-da-pliva

Naučite dete da pliva

Kada dete savlada ovaj deo krećemo sa vežbanjem potapanja glave. Počnite tako što ćete vi pokazati detetu kako se potapate. Najbolje je da stanete ispred deteta i pokažete mu kako spuštate glavu u vodu. Nije toliko bitno da li ćete zapušiti nos ili ne. Bino je da mu za ovu vežbu malo izduvate mišiće.

Zanimljivo bi bilo da dok ste pod vodom mahnete rukom (iznad površine vode) detetu. Kada izranjate iz vode veoma je bitno da ste nasmejani. Treba da ostavite utisak lakoće i zadovoljstva. I ovde važi pravilo: bez prisile, pridikovanja i ruganja. Strpljenje i dobro raspoloženje su veoma važni.

Naučite dete da pliva

Prelazimo na takozvano zaplivavanje

Kada smo savladali i ovaj deo prelazimo na takozvano zaplivavanje. Dete stoji u vodi i vežba pokrete rukama. Dok detetu pokazujete pokrete rukama važno je da budete na istoj strani. Tako će ono moći da kopira vaše pokrete, a ne da ih posmatra kao u ogledalu.

Ova vežba se izvodi u bazenu kom dete može da dodirne dno nogama a da mu je glava iznad vode. Važno je da dete zapliva ka ivici bazena. Tako će se osećati sigurnije. Na moru, jezeru, reci dete treba da je u vodi do visine grudi i okrenuto ka obali. Budno posmatrajte dete. Ni sekund ga nemojte ispuštati iz vida.

Kada ste savladali i ovaj deo

Kada ste savladali i ovaj deo probajte da ga spojite sa prethodnom vežbom. Znači dete pluta na vodi, zamahuje rukama i lupka nogama. Bilo bi dobro da ga za prvo vreme pridržavate u visini stomaka. Kada osetite da se dete samostalno održava na vodi sklonite ruku. Nemojte se još neko vreme udaljavati od deteta.

Ako smatrate da je plivanje kad dete napravi par pokreta rukama i nogama i pri tome se održi na vodi onda vam čestitamo. To je sasvim zadovoljavajuće u uzrastu od tri – četiri godine. Svakog narednog leta dete može sve više i više vežbati i dovesti svoje plivanje u zadovoljavajući stadijum. Do polaska u školu biće prava “vidra”.

Bitno je da dok dete ne nauči da pliva kao “vidra” treba da bude pod stalnim nadzorom roditelja, da je dozvoljeno plivanje u dubini vode do nivoa grudi – plivanje ka obali ili plićem delu bazena.

Čestitamo!
Sada je vaše dete ozbiljan plivač.
U detinjstvu i pubertetu plivanje pozitivno utiče na pravilan rast i razvoj kao i na uklanjanje deformiteta kičmenog stuba.

Zato plivajmo!

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top