Naslovna » Beba » Nega » Odvikavanje od pelena

Odvikavanje od pelena

Za odvikavanje od pelena je potrebno da dete dostigne određenu zrelost koja je neophodna u procesu kontrole sfinktera mokraćne bešike i sfinktera creva.

odvikavanje-od-pelena

Da bi mokraća izašla napolje (da bi dete piškilo), potrebno je da dođe do relaksacije mišića sfinktera izvodnog mokraćnog kanala (tj. da dete upravlja svesno, svojom voljom, mišićima i dozvoli pražnjenje bešike).

Mišić sfinkter mokraćnog kanala je pod kontrolom naše volje i mi ga stežemo ili opuštamo kada nam to odgovara. Na taj način smo u mogućnosti da kontrolišemo početak mokrenja ili odložimo mokrenje ukoliko se nalazimo u neadekvatnoj situaciji. Ista stvar je i sa kontrolom stolice.

Većina dece zrelost i sposobnost da kontroliše sfinktere dostigne između 18-og i 24.-og meseca života. Upravo je to vreme za odvikavanje deteta od pelena.
Postoje znaci koji ukazuju da je vaše dete spremno za odvikavanje od pelena:
– dete ostaje suvo duže od 2 sata
– kada se ukaki traži da ga presvučete
– sakriva se kada kaki (iza fotelje, ispod stola)
– izjašnjava se da mu puna pelena smeta u igri
– na momenat prekida započetu radnju (igru) dok piški
Kada primetite ove znake vreme je da krenete sa odvikavanjem. Naoružajte se strpljenjem. Nekom detetu je potrebno par dana, a nekom i par meseci za odvikavanje.

Idealno vreme za odvikavanje su proleće i leto jer možete dete skinuti u gaćice i tako ostaviti sebi mogućnost da brzo odreagujete stavljanjem deteta na nošu kada primetite da mu se piški.

Korak 1
Kupite nošu nešto ranije, dok je vaše dete još uvek u pelenama i krenite sa vežbom. Za početak stavljajte dete na nošu ujutru čim se probudi. Ako piški u nošu pohvalite ga.

Korak 2
Skinite dete iz pelene tokom dana. Stavljajte ga na nošu odmah nakon buđenja, posle svakog obroka i uveče pre spavanja. Ako je dete uveče umorno i razdražljivo preskočite večernje stavljanje na nošu (za početak).
Na početku dopustite detetu da piški gde je njemu najugodnije. To ne znači da treba da piški ispred televizora, jer će sedenje na noši tako postati sve osim obavljanja nužde. Kada se dete navikne na nošu, neka piški u kupatilu.
Kada se upiški ili ukaki u gaće nemojte vikati na njega, udarati ga, gubiti strpljenje… Vi ste odrasla osoba a dete je osoba mala. Pomozite mu da savlada veštinu odlaska u toalet bez muke.
Oblačite detetu stvari koje su jednostavne za skidanje, pantalonice na lastiš. Zaboravite tregere, bodiće, dugmad…
Ostavite mu pelenu u toku dnevnog spavanja dok ne reguliše mokrenje u budnom stanju.

Odvikavanje od pelena…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top