Naslovna » Trudnoća » Opasni simptomi u trudnoći i kako ih prepoznati

Opasni simptomi u trudnoći i kako ih prepoznati

food

Opasni simptomi u trudnoći i kako ih prepoznati

Svaka trudnoća je različita i svaka žena to zna. U drugom stanju se dešava najrazličitije promene u telu i na telu žene, među kojima je većina sastavni deo trudnoće. Ipak, postoje određeni simptomi koji mogu biti opasni i koje ne bi trebalo zanemariti.

Redovni pregledi kod lekara sigurno su najbolja preventiva bilo kakvih problema u toku trudnoće, ali je potrebno i znati na šta bi trebalo obratiti dodatnu pažnju kako bi se na vreme reagovalo.

Svrab po celom telu

Ukoliko vam se odjednom pojavi intenzivan svrab koji počinje da se širi po celom telu – postoji mogućnost da se radi o pojavi skupljanja žučnih soli, odnosno o holestazi. Ova pojava se prati ultrazvukom i laboratorijskim pretragama funkcije jetre. Simptomi holestaze prolaze postepeno nakon kraćeg vremena kako tokom trudnoće tako i nakon porođaja.

Visoka temperatura

U trudnoći je blago povećana temperatura sasvim normalna, ali ovde govorimo o telesnoj temperaturi od oko 37 stepeni. Međutim, ukoliko dođe do jače povišene temperature, možda se radi o nekoj upali (polno prenosiva ili urinarna infekcija), zbog čega je potrebno uradiri dodatna ispitivanja kako bi se saznao uzrok. Razlog za povećanu temperaturu može biti i respiratorna infekcija, crevna viroza ili nešto drugo što se može lečiti.

Vaginalno krvarenje

Vaginalno krvarenje se ni u kom slučaju ne sme ignorisati jer u različitim periodima trudnoće mogu značiti nešto drugo. Najbolje bi bilo posavetovati se sa lekarom i potražiti uzrok. Na početku trudnoće ovo krvarenje može značiti početak pobačaja, dok kasnije može predstavljati postojanje sinusa, ali i drugih ozbiljnih komplikacija, među kojima je najgore prevremeno odlubljivanje posteljice, zbog čega osim bebinog, može biti ugrožen i život trudnice.

Naglo gojenje i preterana žeđ

Simptomi kao što su prevelik dobitak telesne mase i preterana žeđ mogu predstavljati lošu regulaciju šećera kod trudnice, bez obzira na to kakve su ranije vrednosti glukoze u krvi bile. Čak i ako trudnica ranije nije bila dijabetičar, tokom trudnoće se može dijagnostifikovati gestacijski dijabetes, zbog čega se trudnica, uz pojavu navedenih simptoma, upućuje na dodatne preglede i ispitivanja.

Bolovi u donjem delu stomaka

Bol u donjem delu stomaka može predstavljati različite tegobe, koje ne moraju nužno biti povezane sa trudnoćom. Takođe, bol u ovom delu stomaka može značiti i neke bezazlene simptome koji prate svaku trudnoću, kao što su rastezanje materice ili nešto slično. Ipak bi trebalo proveriti o čemu se zaista radi, jer se može desiti i da su ovi bolovi znaci prevremene kontrakcije, što znači da bi trudnica u nastavku trudnoće trebalo da koristi određene lekova, ali i da miruje. Kako biste bili sigurni šta bolovi u donjem delu stomaka predstavljaju – preporučuje se pregled kod lekara i savetovanje.

Još sličnih tekstova možete pročitati OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top