Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Padovi u trudnoći – kako ih izbeći

Padovi u trudnoći – kako ih izbeći

Padovi u trudnoći – Odlazak kod lekara, pregled, slušanje tonova bebe neće biti suvišni i umiriće i ženu i bebu koja je verovatno i sama odreagovala na pad.

padovi-u-trudnoci

Kako raste stomak u trudnoći, tako se kod nekih žena javlja trapavost ili nespretnost što povećava mogućnost da padnu dok hodaju ili obavljaju uobičajene poslove. Razlozi za to mogu da budu efekti trudnoće kao što je labavljenje zglobova i zadržavanje tečnosti u organizmu, što je direktna posledica hormona koji se tada pojačano luče. Neke trudnice imaju problema sa koncentracijom koja je smanjena što direktno utiče na povećanu nespretnost.

Da je trudnoća “drugo stanje” vidi se i u svakodnevnim situacijama. Hodanje u poodmakloj trudnoći zahteva posebnu umešnost, a ako to treba raditi po snegom i ledom prekrivenim ulicama, morate biti pravi umetnik.

Rizik od mogućih padova kod trudnica se povećava sa napredovanjem trudnoće. Gubitak ravnoteže se javlja zbog poremećene statike tela i oslabljenih zglobova. Sa izlaskom bebe iz male karlice i rastom stomaka kompezatorno se pojačava lumbalna lordoza (krivina u krstima) što bitno menja uobičajen položaj kičme i zahteva prilagođavanje novom stavu što nije ni malo jednostavno. Zato se savetuje redovno vežbanje kao i korekcija stava kako bi se očuvao pravilan položaj kičmenog stuba i time povećala stabilnost.

Povećanje ukupne telesne težine pomera težište malo u napred pa su i stopala drugačije opterećena što utiče na promenu hoda. Iako se sve odvija postepeno ipak su to dosta velike promene u navikama koje je žena imala pre trudnoće. Nekada se od stomaka noge uopšte ne vide pa je teško kontrolisati telo u situacijama gubitka ravnoteže. Zamor otežava situacije kao što su mogući padovi kada treba brzo reagovati. Zato se često čuje komentar trudnica da imaju utisak da nisu u svom telu, da ga ne poznaju i ne mogu da ga kontrolišu.

Padovi u trudnoći

Po lošem vremenu je povećan rizik od padova
Sneg, ledena kiša, klizavi trotoari i neraščišćene ulice na žalost nisu retkost tokom zimskih meseci. Verovatno će Vam svi reći da po lošem vremenu i ne treba da izlazite iz kuće, što je prihvatljivo ako je u pitanju dan ili dva. Ali kada morate da obavite neodložne poslove ili loše vremenske prilike potraju, najsigurnije je da neko krene sa Vama. Novogodišnje i božićne praznike sigurno ne treba da provedete u kući, ali kako su to dani kada su svi u velikoj žurbi svakako treba povećati oprez dok prelazite ulicu ili se probijate kroz gužvu po zaleđenim trotoarima.

Na nogama morate da imate obuću koja se ne kliza, najbolje ravnu ili sa niskom petom (3-4cm) da ne biste lako izgubili ravnotežu koja je inače bitno narušena u trudnoći. Dok ste napolju sigurno će te paziti kako hodate, ali nemojte zaboraviti da su jako klizavi podovi u prodavnicama i restoranima od snega unetog na obući pa su možda to i najopasnija mesta gde možete da se okliznete i padnete.

Padovi u trudnoći

Ulazak u gradski prevoz i izlazak takođe može da bude rizičan u zimskim mesecima pa je najbolje da koristite vrata do vozača kako bi on mogao da vas zapazi i sačeka sa polaskom. Nemojte se ustručavati da zatražite pomoć od putnika i mesto da sednete iako nekada može da usledi negodovanje ili neumesni komentari. Imajte na umu da u poodmakloj trudnoći udarac u stomak ili pad mogu da izazovu prevremeni porođaj.

Ako do pada ipak dođe…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top