Naslovna » Porođaj » Vrste porođaja » Porođaj u vodi prednosti i mane

Porođaj u vodi prednosti i mane

porodjaj-u-vodi

Neke žene osećaju prirodnu privlačnost i želju za vodenim okruženjem. Drugim ženama se ne sviđa takva ideja.

U našoj zemlji postoji porođaj u kadi u nekim porodilištima (Kliničko bolnički centar Zvezdara).

Ima slučajeva kada se žene unapred odluče za porođaj u vodi, ali kada dođe taj trenutak shvate da se zapravo bolje osećaju na suvom, i to je opet potpuno u redu.

Najveću štetu možete napraviti sebi ako se psihički ogradite za bilo koji ishod i time postavite barijeru koja će vas sprečavati da slušate svoje telo.

Za koju god vrstu porođaja da se odlučite važi isto pravilo: Osluškujte šta vam telo govori i samo ga sledite!

Porođaj u vodi prednosti i mane

Prednosti porođaja u vodi

Relaksacija: ako je žena jako napeta, kontrakcije mogu postati nepravilne i zato porođaj ne može pravilno da napreduje.

Čini se da opuštajući učinak vode pomaže u koordinaciji kontrakcija, tako da su manje stresni za porodilju i za dete. Kada žena može da se opusti u procesu rađanja, hormoni stresa se smanjuju, a oksitocin i endorfin (porođajni hormoni) mogu neometano da deluju.

Kraće kontrakcije: mišići se lakše opuste u vodi, tako da se ne troši više energije kao što bi to bilo u stanju napetosti. Sva energija se usmerava na matericu i kontrakcije imaju pravi efekat pa je time i porođaj brži.

Pokretljivost: voda pomaže u kretanju i na taj način žena može lakše da zauzme položaj koji joj u tom trenutku odgovara. Najbolji položaj je onaj u kom je novorođenčetu najlakše da prođe kroz porođajni kanal.

Privatnost i kontrola: kada je žena u bazenu, ona se nalazi u svom svetu i porođaj je nesmetan. Tako je više opuštena i ima više kontrole nad samim porođajem.

Savladavanje bola: uranjanjem u toplu vodu kontrakcije postaju manje bolne, isto kao što i kupanje ublažava bol u leđima i stomaku. Iz tog razloga je umanjena potreba za lekovima za ublažavanje bola.

Ako ipak poželite epidural morate izaći iz vode. Opuštenost izazvana boravkom u vodi takođe pomaže u ravnomernom disanju i izbegavanju hiperventilacije, koja često pogoršava osećaj bola.

Stalna prisutnost babice: bolnički protokol nalaže stalnu prisutnost babice dok je žena u bazenu. Ako žena rađa “normalno” – leži na porođajnom stolu, čest je slučaj da ostaje sama na neko vreme, dok babica proverava druge porodilje… ili prati omiljeni kviz na tv-u (tužno ali istinito).

Prirodan porođaj: drastično su smanjene sve vrste medicinskih intervencija i veći je užitak za ženu jer joj se pruža prilika da celi porođaj “odradi” sama.

Prednosti samog porođaja u vodi

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top