Naslovna » Beba » Dojenje » Sastav majčinog mleka

Sastav majčinog mleka

sastav-majcinog-mleka

Humano mleko prolazi kroz tri faze laktacije – kolostrum, prelazno mleko, zrelo mleko. Svako od njih ima svoje osobenosti.

Kolostrum  se luči u trudnoći, a završava lučenje u prvih 5 dana nakon porođaja. Izgled kolostruma se menja od guste, viskozne, bledo-žute tečnosti u trudnoći do žute tečnosti posle porođaja. I količina se menja, u trudnoći je mala, a povećava se nakon porođaja. Sadržaj proteina u kolostrumu je veći nego u zrelom mleku. Količina masti je promenljiva. Koncentracija laktoze (mlečnog šećera) je mala prvog dana po rođenju, ali kasnije ubrzano raste. Vrednosti minerala (natrijum, kalijum) su visoke na rođenju, a kasnije se smanjuju. U kolostrumu se nalazi veća količina vitamina, posebno vitamina A i karotena što daje žutu boju. U kolostrumu je naročito visok sadržaj komponentni imunološkog sistema.

Prelazno mleko – luči se 15 dana. Prelazno mleko ima više nutritivnih elemenata (masti, laktoza). Pri kraju prvog meseca od porođaja nastaje zrelo mleko.
Zrelo mleko – je neprovidna bela tečnost sa primesama žute boje (od karotena) i plavičaste (od vitamina B2) boje. U zrelom mleku se nalazi preko stotinu različitih sastojaka.

Brojne hemijske materije prelaze humanim mlekom u organizam odojčeta dok sisa i deluju negativno na organizam deteta. Upotreba alkohola i pušenje je kod doilja potpuno zabranjeno. Lekovi koji su zabranjeni u toku dojenja su – analgetici, antikoagulansi, hormoni, neki antibiotici (tetraciklini, hloramfenikol, baktrim), citostatici, antituberkulotici.

Majka koja doji pravilnom ishranom i zdravim životom obezbeđuje svom detetu najbolju hranu u prvih 4 do 6 meseci života. Želja majke da doji svoje odojče je važan faktor za sekreciju mleka.
Psihički mir takođe utiče povoljno na sekreciju mleka i uspešno dojenje.

Sastav majčinog mleka

Sastav kolostruma, zrelog majčinog mleka i kravljeg mleka:

Sastojci u 100 ml Kolostrum Humano mleko Kravlje mleko
Voda, gr 86,9 87,6 87,3
Belančevine, gr 2,5 1,2 3,2
Ugljeni hidrati, gr 7,5 7,0 4,8
Masti, gr 2,8 3,8 3,7
Minerali, gr 0,3 0,2 0,7
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top