Naslovna » Porođaj » Priprema za porođaj » Procedure u porođaju

Procedure u porođaju

procedure-u-porodjaju

Tokom porođaja, od ulaska u bolnicu do njegovog završetka trudnice se podvrgavaju nekim standardnim procedurama. Procedure u porođaju se bitno ne razlikuju bez obzira u kom porodilištu se odvija porođaj.

Dokumenta koja treba da ponesete sa sobom kada krenete u bolnicu su:

  • lična karta
  • overena zdravstvena knjižica
  • uput za porodilište

Rezultati analiza koje ste obavili:

  • krvna grupa
  • HbS Ag
  • koprokulturu
  • poslednji nalaz ultra zvuka
  • ako ste u toku trudnoće radili test na HIV, ponesite rezultat

Prijemno
Kada dođete u bolnicu na jedan od znakova da je porođaj počeo, prvo će vas na prijemnom pregledati dežurni lekar. Na osnovu podataka koje vi dajete kao što su kada je očekivani termin porođaja, u koliko sati je došlo do prskanja vodenjaka, kakva je bila plodova voda, da li imate kontrakcije i od kada ih osećate, na koliko se javljaju i pregleda kojim lekar utvrđuje koliko je grlić otvoren (poželjno je da to bude više od 2,5cm) i slušanja tonova bebe (slušalicama), ako ste kandidat za porodilište otvoriće vašu istoriju porođaja. Na prijemnom će te se presvući i liftom će vas dežurna sestra ispratiti do porodilišta.

Vaš prvi kontakt sa osobljem porodilišta je u sobi za pripremu. Ovde će vam izmerit pritisak, ponovo će slušalicama proveriti tonove bebe, uzeće vam karlične mere i pripremiti za porođaj što podrazumeva brijanje stidnog dela i davanje klizme.

Uzimanje karličnih mera i brijanje
Oblik i veličina karlice imaju veliki značaj za procenu načina vođenja porođaja, pa je uzimanje karličnih mera neophodna procedura koja se sprovodi pre ulaska u samo porodilište. Mere se uzimaju santimetrom i specijalnim instrumentom (pelvimetar), od metala je i podseća na šestar. Sva merenja se obavljaju spolja i na osnovu dobijenih podataka i očekivane veličine bebe sagledava se mogućnost njenog prolaska kroz porođajne puteve.

Brijanje je deo rutinske pripreme i ono olakšava kasnije izvođenje epiziotomije i obezbeđuje čistiju površinu za rad pri ušivanje rane.

Davanje klizme
Davanje klizme je takođe rutinsko i radi se da bi se creva ispraznila što će olakšati izlazak bebe. U porodilištima se izvodi na klasičan način, irigatorom se u debelo crevo ubacuje mlaka voda sa sapunicom.
Dobro je da pre polaska od kuće ne uzimate puno hrane, posebno ne onu koja se dugo vari jer će taj sadržaj dospeti u creva nakon obavljene klizme pa može da se dogodi da doživite neprijatnost na stolu pri napinjaju uz rizik da dođe do infekcije bebe zbog mogućeg kontakt sa sadržajem iz creva. Zbog vašeg konfora i da bi se skratilo vreme pripreme u bolnici, preporuka je da brijanje i klizmu uradite kod kuće.

U situaciji kada dođete na prijemno sa prsnutim vodenjakom, velikom otvorenošću i jakim kontrakcijama koje nagoveštavaju skori porođaj, neće biti vremena za klizmu već će te odmah ići na sto u porodilište.

Pregledi nakon pripreme…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top