Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Strije u trudnoći – gde nastaju i kako ih se rešiti?

Strije u trudnoći – gde nastaju i kako ih se rešiti?

2016

Strije u trudnoći – gde nastaju i kako ih se rešiti?

Jedna od tegoba i problema gotovo svih trudnica jeste nastajanje strija koje ostaju i nakon porođaja. Ova neželjena pojava u trudnići ipak se može sprečiti ili barem ublažiti.

Šta su strije i kako nastaju?

Strije su jedna od ireverzibilnih promena na koži koje nastaju tokom trudnoće, kako raste plod i stomak žene se povećava. Strije predstavljaju i jednu vrstu ožiljka na koži, a u početku su ružičaste, da bi kasnije postale crvenkasto-crne, ljubičaste, tamno smeđe, sa svetlijim odsjajem – u zavisnosti od tipa i nijanse kože.

Mogu da se pojave na svim delovima tela, ali su u trudnoći najčešće na bočnim stranama tela, na donjoj strani stomaka, na grudima, bedrima i stražnjici. Strije nastaju zbog promene u dermisu – srednjem sloju kože, a kada se on naglo rastegne, smanjuje se elastičnost kože i vlakna u ovom sloju kože počinju da pucaju, što se vidi i na površini.

Veliku ulogu u nastajanju strija ima i genetska predispozicija, pa ako je vaša majka tokom trudnoće imala strije – verovatno je da će se isto desiti i vama u drugom stanju. Međutim, na nastajanje strija utiču i druge stvari, pre svega – starosna dob trudnice, kao i težina i napredovanje bebe u stomaku. Ako u prvoj trudnoći niste dobili strije – ne znači da ćete bez njih biti tokom sledeće trudnoće, to je jednostavno tako.

Kako sprečiti pojavu strija?

S obzirom na to da ih je nakon porođaja jako teško ublažiti, najbolje bi bilo uraditi sve što je moguće da se spreči njihovo nastajanje ili da se barem ublaži njhova (neminovna) pojava.

Svakodnevna masaža rukavicom ili sunđerom za masažu po najosetljivijim i strijama najpodložnim delovima tela jedan je od najjednostavnijih načina da se borite protiv njihovog nastajanja. Na ovaj način podstiče se prokrvljenost i elastičnog vezivnog tkiva u dermisu.

Takođe, nega kože tokom trudnoće igra veoma veliku ulogu u borbi protiv strija, pa bi sa upotrebom preparata protiv strija (krema ili seruma) trebalo početi već na samom početku trudnoće, nanoseći ih dva puta dnevno. Isti preparati mogu doći dobro i nakon porođaja, barem mesec ili dva, kako bi se ublažile ove pojave na koži.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top