Mona-Uskrsnji prvomajski praznici
Naslovna » Beba » Psihički razvoj beba

Psihički razvoj beba

psihicki-razvoj-beba

Prva faza je od 0 do 12 meseci.
U tom periodu se dešavaju socijalni osmeh, do trećeg meseca i anaklitički strahovi, oko šestog do osmog meseca.
Prva faza traje od rođenja do navršena dva, tri meseca, odnosno do pojave prvog osmeha. Ova prva faza, koja se još naziva bezobjektnom je period u kome beba još uvek ne doživljava sebe kao zasebnu jedinku u svetu, već sebe i okolinu, odnosno sebe i majku kao jedno.

Tek s pojavom prvog osmeha možemo da zaključimo da dete počinje da pravi diferencijaciju između sebe i majke. Ovaj osmeh koji se naziva socijalnim osmehom prvi je organizator psihičkih funkcija. On je znak da beba postaje svesna svog okruženja, shvata da postoje majčine oči koje je nežno gledaju i usne koje joj nešto lepo tepaju i govore. Socijalni osmeh je izraz primarne socijalnosti deteta i ima važnu ulogu u njegovom emocionalnom, socijalnom i intelektualnom razvoju. Osmeh je zapravo bebin nežni odgovor na nežnost koju prima. Ovaj period završava se sa šestim, tj. osmim mesecom života bebe kada se javljaju tzv. anaklitički strahovi.

U fazi anaklitičkih strahova dete je svesno likova iz svog okruženja na koje je naviklo i koje je često susretalo.
Strahovi se međutim, javljaju pri susretima sa nepoznatim osobama. Sva deca reaguju na pojavu stranaca, neka u većoj neka u manjoj meri, ali to ne treba da brine roditelje. Naročito ne treba da donose zaključke o tome da je beba netrpeljiva prema gostima, nedružreljubiva i slično. Ukoliko se osobe koje dete ne poznaje, a to je veoma često, preterano ushite videvši bebu i krenu da je dodirnu, podignu i zagrle, reakcija bebe biće naročito burna. Ovakva reakcija sasvim je normalna.

Odrasli čine to diskretno i postepeno, kada se upoznavaju, tako isto treba uraditi s bebom, i što je posebno važno, osoba na koju je beba navikla i koju prepoznaje, recimo da je to majka, treba da uteši i umiri bebu, pruži joj sigurnost u zagrljaju i pusti je da se privikne na pridošlicu. Apsolutno je pogrešno prisiljavati bebu da bude prisna s neznancem, gurati mu je u krilo, zagrljaj i slično.

Pojava straha u uzrastu od šest do osam meseci sasvim je normalna i prolazna pojava. Dete se jednostavno plaši novog jer mu je nepoznato. Ovaj strah ujedno je i drugi organizator psihičkih funkcija bebe. Strah je emocija svojstvena svakom čoveku. Ona je neophodna kao upozorenje i signal da se treba izboriti s opasnošću ili skloniti se od nje.

Druga faza traje od 12-og meseca do kraja treće godine i tu se dešavaju “NE,” oko 15-og meseca i “JA” oko 2,6 godine.

Objašnjavanje, doslednost i saglasnost…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top