Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Različiti bolovi u stomaku tokom trudnoće – kad se zabrinuti?

Različiti bolovi u stomaku tokom trudnoće – kad se zabrinuti?

bolovi-stomaka

Promene u telu svake trudnice mogu se manifestovati na razlilčite načine. Kako se beba razvija, a stomak raste, može doći i do neočekivanih tegoba. Najbolje je u tom slučaju konsultovati se sa lekarom, ali i upoznati se sa simptomima tegoba koje mogu biti rizične za zdravlje vas i vaše bebe.

Nelagodnost ili bolovi u stomaku tokom trudnoće veoma su česti, ali ipak postoje razlike u ovim problemima, a bolove u stomaku koji mogu biti opasni tokom trudnoće izazivaju sledeći problemi:

Vanmaterična trudnoća – stanje kada se fetus zametne van materice i to najčešće u jadnom od jajovoda. Bolovi izazvani vanmateričnom trudnoćom javljaju se u ranom stadijumu trudnoće, a ukoliko se ne otkrije na vreme i ne leči adekvatno može opasno ugroziti zdravlje trudnice. Simptomi vanmaterične trudnoće su jaka bol i previše osetljiv stomak i karlica, vaginalni iscedak ili krvarenje (povremeno ili konstantno), bolovi u ramenima ili pojačan bol tokom neke fizičke aktivnosti. Ukoliko dođe do jakog krvarenja, ubrzanog pulsa i osećaja nesvestice – odmah zovite hitnu pomoć.

Spontani pobačaj – odnosno gubitak ploda u periodu do 20. nedelje trudnoće može se predvideti prvim simptomima kao što su vaginalni iscedak ili krvarenje praćeni bolovima u stomaku – povremenim ili stalnim, osećajem pritiska na karlicu i bolom u leđima. Čim primetite krvarenje i bolove – obratite se lekaru za pomoć.

Prevremeni porođaj – kontrakcije pre 37. nedelje trudnoće koje izazivaju otvaranje grlića materice. Prvi simptomi su vaginalni iscedak ili promena u sekretu koji postaje vodenkast ili krvav, bol u stomaku sličan menstrualnim grčevima koji se ponavalja više od četiri puta za sat vremena, osećaj pritiska na karlicu ili bol u donjem delu leđa koji do tada niste osetili.

Odvajanje posteljice – veoma ozbiljan problem koji može ugroziti život trudnice, a predstavlja odvajanje posteljice od materice delimično ili potpuno pre porođaja. Prvi pokazatelji odvajanja posteljice najčešće su krvarenje ili pojava krvave tečnosti ukoliko pukne vodenjak. Česti su i bolovi u leđima i stalne kontrakcije, kao i bolni grč koji ne prolazi. U ovim slučajevima često se može primetiti i pojačana aktivnost bebe.

Preeklamsija – pojava povišenog krvnog pritiska nakon 20. nedelje trudnoće. Ovo je veoma kopleksan problem koji može uticati na različite promene u telu trudnice, pogotovo na promene u krvnim sudovima, što dalje utiče i na organe u telu – pre svega na bubrege, mozak i pčsoteljicu. Među prvim simptomima preeklamsije nalaze se otečenost lica, nadutost u predelu podočnjaka, otekline ekstremiteta – ruka, stopala i zglobova, ali i naglo gojenje koje je posledica preteranog zadržavanja vode u organizmu. Osim toga, preeklamsija može izazvati i jak bol u gornjem delu stomaka, glavobolju, tačkice pred očima, zamagljen vid, mučninu praćenu povraćanjem. Već pri prvim tegobama i simtpomima koje ste prepoznali obratite se lekaru.

Infekcije urinarnog trakta – veoma česta pojava kod mnogih trudnica. U infekcije urinarnog trakta ubrajaju se infekcije bubrega, bešike i mokraćnih kanala, a prvi simptomi su veoma prepoznatljivi – peckanje prilikom mokrenja, bol i nelagodnost u predelu karlice i donjem ddelu stomaka, stalna potreba za mokrenjem, mutan urin povremeno sa tragovima krvi i slično. Kada se uz neke od ovih simptoma pojavi i povišena temperatura, groznica, znojenje i bol u donjem delu leđa ili ispod rebara – može se posumnjati na upalu bubrega. Infekcije urinarnog trakta bi trebalo otkriti što pre i uz savete lekara na vreme početi sa adekvatnim lečenjem.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top