Naslovna » Porodica » Razvoj pismenosti počinje u ranom detinjstvu

Razvoj pismenosti počinje u ranom detinjstvu

razvoj-rane-pismenosti

Smatra se da dete od roditelja nauči na šta da obrati pažnju. Dete kroz takva iskustva usvaja kulturu svoje porodice u smislu kulture komunikacije, provođenja slobodnog vremena…

Razvoj pismenosti počinje u ranom detinjstvu – iako se naizgled čini da se te najranije aktivnosti ne mogu povezati sa čitanjem i pisanjem. Rana ponašanja kao što je čitanje sa sličica su primeri izranjajuće pismenosti, čine važan deo razvoja pismenosti kod dece. Uz primerenu podršku roditelja, okoline i izloženosti okolini koja pruža dovoljno informacija, dete uspešno napreduje od izranjajućeg prema konvencionalnom čitanju.

Marie Clay (1966.godine) je prvi put uvela pojam izranjajuće pismenosti kako bi opisala ponašanje male dece kada koriste knjige i pisane materijale da bi oponašali čitanje i pisanje iako ne mogu ni da čitaju ni da pišu u konvencionalnom smislu. Prema ovom istraživanju razvoj pismenosti kod dece počinje puno pre nego što deca prime formalne instrukcije u osnovnoj školi. Razvoj pismenosti je pod uticajem socijalnih interakcija s odraslima i izloženosti raznim materijalima kao što su priče, slikovnice, bajke. To je dugotrajan proces i deca usvajaju različite veštine na različite načine.

Od prvih meseci života do druge godine razvoj oralnog jezika i pismenosti postaju osnovni temelj za kasniju uspešnost čitanja.

Od druge do treće godine života deca počinju da proizvode razumljiv govor kao odgovor na knjige.

Od treće do četvrte godine života pokazuju veliki napredak u pismenosti. Sami počinju da “čitaju” omiljene knjige, fokusirajući se najviše na prepričavanje priče sa slika. Najzad napreduju od pričanja o svakoj slici posebno do opisavnja slike po sliku u nizu koristeći jezik koji zvuči kao čitani ili pisani jezik. Znakovi koji izgledaju kao slova su pokušaj male dece da tvore slova azbuke. Ovi oblici će se najzad razviti u standardna slova. Kada koriste različite oblike pisanja deca održavaju svoju nameru da stvore značenje i vrlo često čitaju poruke koristeći jezik koji zvuči kao čitanje.

Oko pete godine deca polaze u predškolski program i dobijaju formalne instrukcije. Većinu dece u vrtiću smatramo izranjajućim čitačima. Jako brzo napreduju u pismenosti ako su izloženi optimalnim uslovima. Deca u ovom uzrastu nastavljaju da čitaju priče iz knjiga koje su jako često čuli. Ovakvo čitanje pokazuje intonacijske uzorke odraslog čitača i jezik koji je u knjizi. Izranjajući čitači počinju da kontrolišu rane čitalačke strategije.

Pisanje se takođe brzo razvija tokom vrtićkog uzrasta…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top