Naslovna » Deca » Deca » Rivalitet između braće i sestara

Rivalitet između braće i sestara

Rivalitet između braće i sestara

Evo par jednostavnih saveta za svakodnevnu prevenciju svađa i konflikata.
Definišite i postavite osnovna pravila prihvatljivog ponašanja, kao i posledice njihovog kršenja. Recite deci da psovanje, zvanje pogrdnim imenima, vikanje, lupanje vratima ili razbijanje stvari nisu dozvoljeni. Na taj način deci pomažete da nauče da su odgovorna za svoje postupke, bilo da su se osetila isprovociranima ili ne.
Dajte deci do znanja da su sigurni, važni i voljeni.
Ne zaboravite da ne mora sve uvek da bude „pošteno“ i „jednako“: ponekad je jednom detetu potrebno više toga nego drugome.
Pobrinite se da svako dete ima svoje lično vreme i prostor za samostalnu igru, druženje i igru s prijateljima bez pratnje brata ili sestre, ili za uživanje u aktivnostima u kojima nije nužna podela s bratom ili sestrom. Nemojte stalno starijem detetu govoriti: “Povedi i seku.” Starija braća i sestre nisu “mali” roditelji.
Budite dosledni u tome da svom detetu posvećujete vreme jedan-na-jedan, koje je usmereno prema njegovim interesima i potrebama. Ako dete voli fizičke aktivnosti, prošetajte s njim, vozite bicikl ili ga pratite na igralište. Ako drugo dete voli mirnije aktivnosti kao što su čitanje, gledanje filmova, predvidite vreme i za to.
Provodite zajedničko zabavno porodično vreme. To zajedničko vreme takođe može pomoći ublaživanju napetosti među decom i doprineti vašoj uključenosti u porodični život. S obzirom na to da je roditeljska pažnja najčešći razlog sukoba i svađi između dece, zabavne porodične aktivnosti mogu pomoći smanjenju konflikta.
Bez obzira na važnost zajednički provedenog vremena, važno je i vreme koje dete provodi samostalno, odvojeno od svoje braće ili roditelja. Prepoznajte trenutke kada je detu  jednostavno potreban „odmor“ od brata i svoje porodice.

Ne zaboravite da se deca često prepiru tražeći roditeljsku pažnju.

Nije lako biti roditelj. Ponekad vam se čini da se nalazite na nekom vojnom poligonu ili u ratu uživo. Da biste vojevali u tom “sukobu” morate biti “do zuba naoružani” ljubavlju, strpljenjem i doslednošću!

Srećno!

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top