Naslovna » Beba » Dojenje » Saveti za uspešno dojenje

Saveti za uspešno dojenje

 

Kako podstaći laktaciju i povećati količinu mleka u dojkama?
Osim pozitivnog stava i uklanjanja stresa, postoje još neke ” cake” pomoću kojih možete podstaći laktaciju i povećati količinu mleka.
Dojenje je sistem koji funkcioniše na principu ponude i potražnje. Potražnja je određena količinom mleka koje se isprazni iz dojki (količinom koju dete posisa) i učestalošću dojenja.

Nikad nije prekasno povećati i produžiti “proizvodnju” mleka ukoliko to želite. Stvar je zapravo vrlo jednostavna. Trik je pridobiti bebu za dojenje, pokušati  što češće i duže je dojiti i pravilno i opušteno dojenje koje će isprazniti dojke i stimulisati njihovo punjenje.

1. Izbacite stres
Prva i osnovna stvar je izbaciti stres.
Istina je, stres je glavni blokator nastanka mleka. Velik deo uspešnosti dojenja je u vašoj glavi. Panika je zabranjena.

2. Idite u krevet
Dokazano funcionišu duži boravci s bebom u krevetu koji pomažu vašem organizmu da se odmara i opušta, a odmoreni organizam znači i bolju proizvodnju mleka. Lezite pored svoje bebe na krevet i posmatrajte je, mazite svoje dete, poljubite ga, pričajte mu nešto, pevušite. Kada osetite da uživate i vi i beba ponudite detetu da doji. Videćete da će dete prihvatiti dojku i mirno sisati. Duži periodi dojenja i maženja u opuštenoj atmosferi, stimulišu hormone koji podstiču proizvodnju mleka.  Fokusirajte se na dojenje, a vaša beba će vas pratiiti. Isključite sve nepotrebne stimulanse: tv, radio, telefon. Pustite telefon koji zvoni, mobilni nemojte da  nosite sa sobom u sobu,Kada usvoji dojenje kao svoju omiljenu aktivnost i vaš organizam hteće joj dati još više i više slasnog mleka.
3. Pronađite podršku i savete iskusnih
Obratite se grupi koja pruža savete i podršku dojiljama ili je sami organizujte u svojoj zajednici. Sigurno postoje žene koje su iskusne u dojenju i znaju mnoge korisne i praktične savete. Kada se povežete s drugim majkama koje muku muče s dojenjem, shvatićete da niste sami i da ima onih koji vam mogu pomoći i da  pomoći možete jedna drugoj. U istu svrhu mogu poslužiti internet forumi i razna udruženja .

4. Naučite tehniku dojenja
Posavetujte se sa stručnjakom oko pravilnog sisanja. Pokažite kako vaša beba obuhvata bradavicu i zna li pravilno da  sisa? Možda je problem u tehnici. Bebe koje ne znaju ili ne mogu pravilno da sisaju ne prazne dojke do kraja, što kao posledicu ima nastanak sve manjih količina mleka. Kada se dojka isprazni tokom dojenja, i nova proizvodnja će biti u količinama koju diktira bebina potražnja.

5. Pomozite sebi biljnim napicima
Biljka piskavica poznata je po tome što su je vekovima majke konzumirale kako bi podstakle proizvodnju mleka. Njeno lekovito seme može se pronaći kod proizvođača biljnih lekova i preparata, a dobro je i za sniženje holesterola. Manje holesterola znači zdravije mleko za vašu bebu.(Fitolat)

6. Čaj za dojilje
Postoje i mnoge druge biljke koje potiču laktaciju, pa su ih domišljati industrijalci sve stavili u jedan čaj. Mnogi od njih sadrže anis i kim koji navodno takođe potstiču nastanak mleka. Moguće da se radi o marketinškom triku, ali odmoći ne može, pogotovo ako ste ljubiteljka čajeva i ako vam pomažu u opuštanju.

7. Pijte dovoljno tečnosti
Novorođenče u proseku popije oko jedan litar mleka dnevno, što znači da je i vama potrebna dodatna hidratacija. Dodajte četiri čaše vode dnevno onoj količini koju pijete inače i time ćete osigurati dovoljno telesne tečnostie za svoje potrebe i zdravo funkcionisanje vašeg organizma.

8. Stavite dudu na minimalac
Pokušajte dudu varalicu što ređe da  nudite bebi, jer će s njom beba manje tražiti vreme na dojci. Ponavljamo, što je češće i duže beba na dojci, jače se stimuliše proizvodnja mleka.

9. Odložite mršavljenje
Ako se odmah bacite na mršavljenje i počnete da izbegavate pojedine namirnice i/ili jedete premalo, možete očekivati da će to imati negativan uticaj na laktaciju. Morate unositi u organizam dovoljno kalorija i masnoća koje se pretvaraju u energiju potrebnu za brigu o bebi i proizvodnju mleka za bebu.

10. Dozvolite sebi više “dobrih” masnoća
Ishrana bogata zdravim masnoćama – riba, maslinovo ulje, semenke – obogaćuje masnoće u vašem mleku nutricijentima koji blagotovorno deluju na razvoj bebe. Zdrave masnoće iz vašeg mleka posebno će pozitivno delovati na rast i razvoj mozga kao i  neuromotorički razvoj bebe.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top