Naslovna » Beba » Dojenje » Položaji za dojenje, pravilno postavljanje bebe na dojku

Položaji za dojenje, pravilno postavljanje bebe na dojku

Jedna od najvažnijih stavki, kada je početak dojenja u pitanju, tj u toku prve dve nedelje, je pravilno postavljanje bebe na dojku. Ono je osnova izbegavanja raznih problema sa dojenjem. Kasnije će sve to biti stvar prakse i jedna od stavki kojih se treba prisetiti ukoliko dođe do nekog problema sa dojenjem. Dobro postavljanje bebe na dojku će sprečiti pojavu ragada i u isto vreme će olakšati bebi put do njenog mleka.

Loše postavljanje bebe na dojku može da izazove pojavu ragada (ranica na bradavicama koje jaaaako mnogo bole dok se ne zaleče), pojavu mastitisa (jer beba nije u stanju da pravilno izvlači mleko pa dolazi do njegovog nagomilavanja), pa i slabo napredovanje bebe.

Mama i beba su dva aktivna učesnika u dojenju i od oboje se očekuje da aktivno sarađuju radi što lakšeg i uspešnijeg dojenja.

PS. Kažu da bebama koje su sisale palac dok su bile u maminom stomaku kada se rode treba malo više pomoći oko pravilnog postavljanja na dojku jer je potrebno da nauče da spuste jezik za vreme sisanja, a ne da ga uvlače u usta kao što su navikle u stomaku.

Položaji za dojenje

Postoji više različitih položaja u kojima je moguće dojiti bebu. Svaki tim, koji sačinjavaju mama i beba, vremenom pronađu onaj koji im je najlakši, najbolji ili najefikasniji. 

Položaji za dojenje u slikama:

polozaji-za-dojenje1 polozaji-za-dojenje2 polozaji-za-dojenje3

Položaji za dojenje, pravilno postavljanje bebe na dojku

Ukoliko vam treba još neki detalj kako se namestiti za podoj, izvolite:

Osnova dobrog položaja za dojenje je da se prvo mama, tj vi, udobno namesti. Potrebno je da vi primaknete bebu na dojku, a ne da dojku i sebe savijate ka bebi. Takođe je obavezno da beba bude okrenuta direktno ka dojci, a ne da bude u takvom položaju da je potrebno da okreće glavu u stranu da bi sisala. Znači vi se udobno namestite, bez obzira da li ležite ili sedite, primaknite bebu do dojke tako da beba gleda direktno u nju, bebina glava u odnosu na telo (kičma i glava) treba da bude u pravoj liniji (da se ne naginje ni napred ni nazad).

Pridržavajte bebina leđa jer će joj to dati sigurnost da ne mora da razmišlja o polozaju svog tela već može da se skoncentriše isključivo na sisanje. Ukoliko ste zauzeli dobar položaj beba će nesmetano da sisa a vi nećete imati bolove u vratu, leđima ili rukama nakon podoja.

Stavljanje bebe na dojku

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top