Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Trudnoća i emocije – šta sve možete očekivati?

Trudnoća i emocije – šta sve možete očekivati?

wide

Promene u trudnoći nisu samo fizičke, već i psihičke, pa tako hormoni mogu uticati i na to kako se osećate. Promene raspoloženja i bujanje emocija samo su neke od psihičkih “tegoba” svake trudnice.

Svaka trudnoća nosi sa sobom neke izazove, a posebno se kod žena koje su prvi put trudne pojavljuju neke nove emocije i novi načini razmišljanja. Svaka žena se brine za zdravlje svoje dete, ali brine i o tome kako će se pokazati u ulozi majke, kako i koliko će se njen život promeniti kada dobije dete i slično. O svemu tome bi trebalo razgovarati i ne potiskivati nalete emocija i različitih osećanja.

Promene raspoloženja

Najveće promene raspoloženja, odnosno najekstremnije, često se pojavljuju upravo na početku trudnoće, odnosno u prvom trimestru. Tada se organizam tek navikava na drugo stanje u kojem se nalazi, a hormoni počinju da “divljaju”. Tada se i žene suočavaju sa činjenicom da su trudne, ali će se stvari polako poboljšavati kako vreme odmiče.

Kada prođu prvi nalezi hormonskih promena i njihovog uticaja na raspoloženje, pred kraj trudnoće mogu se pojaviti drugi problemi, odnosno strahovi od porođaja, brige o bebi i slično. Najbolje bi bilo da se dobro informišete o svemu što vas interesuje kako bi ovaj strah od nepoznatog nestao, a vi mirno dočekali svoju bebu.

Trudničko zaboravljanje

Iako ne postoje medicinski dokazi za to, ali praksa je pokazala da mnoge žene tokom trudnoće imaju problema sa pamćenjem, odnosno da teže pamte i češće zaboravljaju nego kada nisu u drugom stanju. Ovo nije nikakav psihički problem, već je verovatno posledica smanjene koncentracije i usmeravanje pažnje na neke druge stvari – odnosno na svoje stanje, trudnoću, bebu i slično.

Rešenje za ovo je jednostavno – pišite sebi podsetnike kako ne bi zaboravili nešto bitno, a za sve ostalo se nemojte previše brinuti. Najvažnije je da se ne opterećujete ovom pojavom jer je sigurno da će nestati čim se vaši hormoni nakon porođaja ponovo vrate u ravnotežu.

Strahovi i noćne more

Strahovi i noćne more mogu početi u već poodmakloj trudnoći, kada trudnice počinju da razmišljaju o svemu što bi moglo da pođe po zlu. Ovakav način razmišljanja, iako nije dobar, sasvim je normalan i posledica je brige o bebi i njeno zdravlju i želji da sve bude u redu. Razgovaranje sa partnerom ili drugim osobama od poverenja mogu delovati umirujuće, kao i čitanje omiljene krnjige pred spavanje – umesto da u mraku ležite razmišljajući o svemu što bi moglo da se desi.

Takođe, noćne more možete izbeći tako što ćete u toku dana imati neke fizičke aktivnosti koje će vam prijati, učiniti da se bolje osećate, ali i zbog kojih ćete brže zaspati kada legnete i tako izbeći period razmišljanja o svim problemima.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top