Naslovna » Porodica » Učimo da čitamo

Učimo da čitamo

citanje
Prvo identifikujte šta mu smeta posmatrajući način na koji čita. Ukoliko se muči pri dešifrovanju slogova, ohrabrite ga da ubrza ritam čitanja tako što ćete mu dobaciti: “Kladim se da možeš da pročitaš taj tekst za dva minuta”. Ili vežbajte u više navrata uz pomoć sata i čestitajte mu svaki put kad napravi bilo kakav napredak.

Ni slučajno nemojte da koristite kritiku. Rečenice: “Nisam od tebe više ni očekivao!; Loše ti ide to čitanje!; Kad ćeš već jednom da shvatiš šta ti pričam!” mogu samo da odmognu Vašem detetu i da mu pored usporenog učenja poljuljaju samopouzdanje.

Dakle, naoružajte se strpljenjem i radujte se zajedno sa detetom svakom napretku.

Kad dete primeti da bolje razume tekst ukoliko ga pročita brže, na dobrom je putu. 
Ukoliko vaše dete pripada grupi “pogađača smisla”, možete da mu pomognete da razvije svoju sposobnost analize. U novinama ili na ulici, uporedite dve slične reči i pitajte dete da vam objasni razliku među njima.
Društvene igre bazirane na posmatranju i uočavanju detalja, kao što su igra memorije ili neke slične, mogu takođe da pomognu. U svakom slučaju, detetu približite svakodnevno čitanje, postavljajte mu novine i časopise i tražite da pročita naslove, nadnaslove, podnaslove i sve krupnije napise. Upišite ga u biblioteku i čitajte knjige s njim.

Izbegavajte
Nemojte dete terati da puno čita, ono u početku mora najpre da stekne tu naviku, a pre toga možete samo da mu ogadite čitanje. I naročito, nemojte da dramatizujete. Čitanje je složen proces i normalno je da ga dete potpuno ne savlada ni za godinu.

Još naših tekstova možete pročitati OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top