Naslovna » Obrazovanje » Studiranje u inostranstvu » Zašto bi trebalo da izaberete studije u Americi?

Zašto bi trebalo da izaberete studije u Americi?

studiranje-u-americi

Studiranje u inostranstvu otvara mnogo više opcija za izbor osnovnih studija ili za usavršavanje, odnosno master ili doktorske studije. Postoji više razloga zbog kojih bi trebalo da odaberete fakultet van granica svoje zemlje, a u ovom tekstu pročitajte zašto bi to trebalo da bude Amerika!

Univerziteti u Sjedinjenim Američkim Državama

Sjedinjene Američke Države se sastoje od 51 države u kojima se nalazi veliki broj univerziteta, što znači da je i veliki broj studijskih programa koje na njima možete pohađati. Jedno je sigurno – u Americi ćete sigurno uspeti da nađete studijski program koji je baš za vas!

Prvi na listi najboljih univerziteta na svetu nalazi se upravo u Americi, a u pitanju je MIT (Massachusetts Institute of Technology). Osnovan je 1865. godine, a danas predstavlja univerzitet koji je posvećen širenju i očuvanju znanja, sjedinjavanju teorije sa praksom i istraživački rad sa primenom. Ovde se školuju budući najbolji stručnjaci u oblasti nauke i tehnologije, ljudi koji menjaju i osavremenjuju naše doba. Na Univerzitetu MIT nalaze se fakulteti iz oblasti kao što su arhitektura, inženjering, menadžment, prirodne i društvene nauke, zdravlje, tehnologija, umetnost. Na ukupno 6 fakulteta u okviru ovog univerziteta nalazi se 34 različita studijska programa.

Više detalja o Univerzitetu MIT nalazi se OVDE.

Univerzitet Harvard poznat je po negovanju i razvijanju mladih talenata u različitim oblastima. Osim toga, cenjen je zbog odličnih studijskih programa, ali i profesora koji su veliki stručnjaci i profesionalci u svom poslu. Odlični uslovi za studiranje na Harvardu podrazumevaju još i veliki broj programa preko kojih se stipendiraju studenti, a svake godine se uloži više od 160 miliona dolara kako bi se finansijski pomoglo studiranje najboljih studenata i onih koji pokazuju potencijal. Zahvaljujući stipendijama više od polovine studenata na Harvardu studiraju besplatno!

Harvard univerzitet je osnovan 1636. godine, što ga čini najstarijim univerzitetom u celim Sjedinjenim Američkim Državama. Nalazi se u Bostonu i svake godine upiše više od 20.000 studenata kako na osnovne, tako i na master i doktorske studije. Ima 12 fakulteta i jedan institut namenjen za napredne studije. Na Harvardu se mogu studirati: Stomatološki fakultet, Fakultet dizajna, Teološki fakultet, Fakultet prosvete, Inženjerski fakultet, Fakultet umetnosti i prirodnih nauka, Pravni, Medicinski i Poslovni fakultet. Više detalja o Harvard univerzitetu možete pronaći OVDE.

Još jedan od veoma cenjenih univerziteta u Americi nalazi se u državi Konektikat, a u pitanju je Univerzitet Jejl. Osnovan je 1701. godine, a nosi titulu jednog od najprestižnijih univerziteta na svetu upravo zato što je procenjeno da je vrednost ove ustanove 16 milijardi dolara, dok je i univerzitetska biblioteka jedna od bogatijih na svetu, a sastoji se od više od 12 miliona naslova! Više informacija o univerzitetu i studijama na Jejlu nalazi se OVDE.

Od svih fakulteta u Sjedinjenim Američkim Državama, strani studenti najčešće upisuju studije u Kaliforniji, Njujorku i Teksasu, dok se najradije odlučuju za studije iz oblasti kao što su biznis, menadžment, inženjering, matematika i informacione tehnologije, s obzirom na to da se u ovoj državi nalaze neki od najvećih stručnjaka upravo iz ovih oblasti. Zato će se mnogi odlučiti za studije na Berkliju, gde je pronađen vitamin E i gde se školovalo više od 20 Nobelovaca ili na American Film Institute u Los Anđelesu, ukoliko su zainteresovani za oblast filma, do će oni najuporniji i najperspektivniji naći svoje mesto i na Univerzitetu Standford, koji prima tek oko 7 odsto prijavljenih kandidata, ali su do sada među njima bili osnivači mnogih svetski poznatih kompanija kao što su Google ili Yahoo.

Spisak najboljih univerziteta iz Sjedinjenih Američkih Država nalazi se OVDE.

Upis na studije u Americi

S obzirom na to da se u Americi nalaze neki od najprestižnijih univerziteta u svetu, ukoliko ste zainteresovani baš za njih onda bi trebalo da se na vreme pripremate za upis, što znači da će vam biti potrebno između godine i godine i po ako želite da sve stignete na vreme. Sve počinje od pripreme i nabavljanje potrebne dokumentacije kako biste se uopšte našli u užem izboru za upis.

Potrebna dokumentacija za upis na osnovne studije

– Prosek ocena iz srednje škole

– Sertifikat o položenom testu iz engleskog jezika (t TOEFL, IELTS i PTE)

– Rezultat sa upisa na univerzitet

– Motivaciono pismo i preporuke profesora

– Pasoš

– Studentska viza

Svaki univerzitet u Americi ima svoja pravila za polaganje prijemnog ispita, ali uglavnom je reč o nekom standardizovanom testu koji je potrebno položiti jer predstavlja jedan od ključnih faktora za upis.

Kada je reč o studentskoj vizi, za studiranje u Americi postoje posebna pravila i posebna dokumentacija koja je potrebna. Za studiranje u Americi morate posedovati:

– Pasoš

– F-1 ili J-1 vizu

– I-20 formular (koji se dobija od fakulteta koji ste upisali)

Za izdavanje studentske vize zadužena je Ambasada Amerike u Beogradu, ali je potrebno na vreme aplicirati i zakazati razgovor koji se tamo odvija kako biste dobili potreban dokument.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top