Naslovna » Obrazovanje » Studiranje u inostranstvu » Životni troškovi studiranja u Sloveniji

Životni troškovi studiranja u Sloveniji

Životni troškovi studiranja u Sloveniji

Koliki su životni troškovi studenta u Sloveniji?

 

Zbog svoje fizičke, kulturne i jezičke bliskosti Slovenija je najoptimalnija studijska destinacija u EU za studente iz regiona Zapadnog Balkana. Odgovarajući na neka suštinska pitanja pokušaćemo da objasnimo svim roditeljima čija su deca zainteresovana za studije u inostranstvu zašto je Slovenija definitivno najoptimalniji izbor za njih.

Kolike su školarine u Sloveniji za studente iz Srbije?

Slovenija je jedina zemlja u EU u kojoj studenti iz Srbije (i cele bivše Jugoslavije, izuzev Bosne i Hercegovine ) ne plaćaju školarine na državnim fakultetima i višim školama. Ovo se odnosi na redovne studente do 26 godina starosti. Besplatne studije omogućene su na osnovu bilateralnog sporazuma koji su potpisale vlade Republike Slovenije i Republike Srbije. Doskora je postojala opcija besplatnih studija u Austriji, ali je taj sporazum istekao početkom ove godine, bez tendencije da bude obnovljen, tako da Slovenije ostaje jedina zemlja u EU u kojoj su studije za buduće studente iz Srbije potpuno besplatne.
Što se tiče Bosne i Hercegovine, sporazum između vlada Republike Slovenije i BiH je istekao ove godine, a prema nezvaničnim informacijama očekuje se da će biti produžen.

 

Gde studenti stanuju tokom studija i kolike su stanarine?

Strani studenti u Sloveniji obično stanuju u studentskim domovima. U Sloveniji postoje dve vrste studentskih domova: državni i privatni. Cene smeštaja u privatnim domovima kreću se od 150  do 250 evra. U Ljubljani je jako teško obezbediti smeštaj u domu, čak i za domaće studente. U cenu sobe uključeni su troškovi održavanja, struja i voda, korišćenje mašine za pranje i sušenje veša, internet, a negde i parking mesto.

Druga opcija je iznajmljivanje sobe u privatnom smeštaju. Tu se cene kreću od 180 do 300 evra,  a zavise od vrste smeštaja, broja osoba u slučaju da se soba deli, lokacije stana itd.

Kako se studenti hrane?

Država Slovenija subvencionira ishranu svakome ko ima status studenta na bilo kom fakultetu ili višoj školi, bilo da je on domaći ili strani student. Subvencioniranje funkcioniše preko sistema studentskih bonova i trenutni iznos subvencije iznosi 2.63 evra. Šta ovo znači? Ovo znači da bi za ručak koji inače košta 5 evra, student sa studentskim bonom platio samo razliku od 2.37 evra. Najbitnija stvar u sistemu studentskih bonova je to što studenti nisu ograničeni samo na studentske menze. Sa studentskim bonovima oni mogu da jedu od nekom od najboljih restorana u Sloveniji po izuzetno niskim cenama. Treba napomenuti da su u ovaj sistem pored restorana, uključeni i lanci brze hrane za slučaj da studenti nemaju vremena i da moraju da pojedu nešto na brzinu. Cene namirnica u marketima su nešto više nego u regionu, ali svakako znatno niže nego u većini zemalja zapadne Evrope.
Treba napomenuti da je pored ishrane studentima u Sloveniji subvencioniran i prevoz.

Da li studenti iz Srbije imaju pravo na studentski rad?

Svi studenti u Sloveniji, nezavisno iz koje zemlje dolaze, imaju pravo da rade tokom studija.  Minimalna cena studentskog rada iznosi 4 evra (neto) na sat. Izbor zaposlenja varira od uslužnih delatnosti u ugostiteljstvu do poslova koji mogu da budu usko povezani sa njihovim predmetom studija kao što je rad u IT sektoru, prevodilačke usluge, ili rad u arhitektonskom birou gde zarada može da dostigne čak i do 9 evra po satu. Broj radnih sati i dana isključivo zavisi od mogućnosti i slobodnog vremena kojim student raspolaže. Pravo na studentski rad pruža mogućnost svakom studentu da zaradi sebi za džeparac, ali i da stekne prvo radno iskustvo u EU koje kasnije može da mu posluži kao važna referenca na svetskom tržištu rada i bitna stavka u CV-u.

Roditeljske brige ne mogu nestati, ali se zato mogu smanjiti. Agencija 2TM specijalizovana je za upis studenata iz regiona na fakultete i više škole u Republici Sloveniji. Uz njihovo posredstvo svom detetu možete da obezbedite kvalitetno evropsko obrazovanje po najoptimalnijim uslovima. Zato izgradite budućnost – studirajte sa 2TM!

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top