Naslovna » Obrazovanje » Studiranje u inostranstvu » Sve prednosti studiranja u Kanadi

Sve prednosti studiranja u Kanadi

studiranje-u-kanadi

Kako vam se čini ideja o studiranju preko okeana? Ukoliko se odlučite za studije u Kanadi jedno je sigurno – nećete se osećati odbačeno jer je ova zemlja poznata po svojoj multikulturalnosti i velikom broj različitih nacija koje tamo žive ili dolaze iz više razloga. Kada su u pitanju studije, ovde možete pronaći sve što vas interesuje, a u odnosu na troškove studija u Americi – ovde je sve dosta povoljnije.

Studije u Kanadi

Cela Kanada je podeljena na provincije, a gotovo svaka od njih ima svoje univerzitete, što dodatno olakšava pronalaženje mesta na kom ćete studirati, kreirati život po svojim potrebama i slično. I u ovoj zemlji su fakulteti podeljeni na državne i privatne, ali i na univerzitete koji izdaju diplome osnovnih, maste i doktorskih studija i koledže koji izdaju diplome strukovnih studija, kao što su kod nas Visoke škole. Bez obzira na to da li su u pitanju državni i privatni fakulteti ili koledži, za sve njih važi jedno – dobra organizovanost udruženja i centara koji služe za pomoć stranim studentima, što je od velikog značaja za bilo koga ko dođe u ovu veliku državu (pogotovo iz daleke zemlje, kao što je Srbija).

Osim što se svim studentima nude odlični uslovi za studiranje i širok izbor različitih studijskih programa, studenti u Kanadi imaju mogućnost da tokom studija i volontiraju ili odlaze na različite prakse, koje će im pomoći da steknu praktično iskustvo, a u nekim slučajevima i da zarade. Međutim, ukoliko želite da radite van kampusa tokom studija u Kanadi, za to će vam biti potrebna dodatna dozvola, odnosno radna viza ili posebna studentska dozvola kako bi sve bilo po propisima. Pored toga, ne možete raditi više od 20 sati nedeljno, što je za uslove koji su vam tamo potrebni – sasvim dovoljno. Više o radnoj dozvoli tokom boravka u Kanadi možete pronaći ovde.

Upis na fakultete u Kanadi

Ukoliko ste zaista zainteresovani za studiranje u ovoj dalekoj zemlji, za početak je potrebno da se prijavite na vreme, a to znači – i godinu dana unapred. Prijavljivanje na određeni fakultet se plaća, a sve se uglavnom obavlja preko sajta Univerziteta. Kada vam se odobri prijava potrebno je sakupiti dokumentaciju i na vreme poslati kako biste dobili studentsku vizu koja je neophodna za studiranje u Kanadi.

Za studentsku vizu potrebna je sledeća dokumentacija:

– Potvrda o prijemu na fakultet

– Potvrda o državljanstvu

– Potvrda o finansijskom stanju

– Pismo u kom objašnjavate nameru posete

Više detalja o potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na sajtu Vlade Kanade , a kako se potrebi papiri mogu razlikovati u zavisnosti od države iz koje dolazite, potrebno je proveriti detalje na stranici o studentskim vizama, koja se nalazi ovde.

Nakon prikupljanja svih potrebnih dokumenata, za studentsku vizu se prijavljujete popunjavanjem aplikacije koja se nalazi ovde.

Kako se studije u Kanadi uglavnom odvijaju na engleskom jeziku, potrebno je da uz prijavu priložite TOEFl ili IELTS sertifikat. Ako želite da studije slušate na francuskom jeziku – potrebno je da date dokaz da imate položen DELF B2 ili nivo poznavanja francuskog C.

Sa poslata dokumentacija mora biti na engleskom jeziku i pečatirana od strane sudskog tumača. Za dobijanje studentske vize zadužena je Ambasada Kanade u Beogradu, gde je potrebno da se obratite oko svih pojedinosti.

Univerziteti u Kanadi

Univerzitet u Torontu je jedan od vodećih univerziteta u svetu, barem kada je u pitanju istraživački rad, ali i nastava i studijski programi vezani za obrazovanje. Smešten je u provinciji Ontario, gde se nalazi ukupno 32 univerziteta. Univerzitet u Torontu broju 700 studijskih programa za osnovne studije i 200 master/doktorskih programa. Ovde se mogu pronaći najrazličitiji smerovi – od medicine, preko arhitekture, do umetnosti, a svaka godina studija košta minimum 17.000 dolara – u zavisnosti od toga šta ste odabrali. Srećom, postoje brojni programi finansijske pomoći i stipendije kako za domaće, tako i za strane studente, o čemu se više možete informisati kontaktiranjem Univerziteta.

Univerzitet u Alberti je poznat po inovativnim otkrićima, a u njegovom sklopu nalazi se i Kanadski institut za nanotehnologiju koji nudi vrhunske studijske programe. Svaki smer na ovom univerzitetu organizovan je i osmišljen tako da kod studenata probudi želju za inovacijama, napredovanjem i istraživanjem u svojoj oblasti. Na godišnjem nivou ovaj univerzitet izdvaja oko 25 miliona dolara samo za studentske stipendije, od kojih su neke “rezervisane” i za strane studente, što u velikoj meri olakšava studije koje po godini mogu koštati zaista puno, pogotovo za naše standarde. Univerzitet u Alberti jedan je od osam univerziteta smeštenih u oblasti Alberta.

Univerzitet Mekgil nalazi se u gradu Montrealu, a predstavlja jedan od 19 univerziteta oblasti Kvebek. Predstavlja drugi najbolji univerzitet u Kanadi, dok se na svetskoj listi najboljih univerziteta nalazi na 20. mestu. Sastoji se od 11 fakulteta na kojima se nastava održava na engleskom i francuskom jeziku. Svi studenti na ovom univerzitetu imaju apsolutno jednaka prava, pa se tako 22 miliona dolara svake godine podeli u vidu stipendija – na ravne časti svima. Takođe, Univerzitet Mekgil radi na tome da adekvatno promoviše svoje studente kako biste što bolje pozicionirali na tržištu rada i pronašli što bolji posao u svojoj struci.

Univerzitet u Britanskoj Kolumbiji je jedan od 11 univerziteta u istoimenoj oblasti, a stacioniran je u gradu Vankuveru. Ima veliki broj najrazličitijih studijskih programa, pa se tako ovde može studirati gotovo sve – od medicine i umetnosti, preko arhitekture i prirodnih nauka.

Stipendije za studente

Jedan od najboljih načina da se dobije stipendija tokom studiranja u Kanadi jeste da se aplicira za poziciju asistenta ili stažiste na fakultetu. Osim toga, postoji veliki broj programa za stipendiranje upravo stranih studenata, a većina ovih stipendija, pored školarine, pokriva i troškove života u Kanadi, što je veoma važno.

Lista svih stipendija za koje se može konkurisati nalazi se OVDE.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top