Mona-Uskrsnji prvomajski praznici
Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 2. nedelja trudnoće

2. nedelja trudnoće

2. nedelja trudnoće

Do višeplodne trudnoće doći će ukoliko su jajnici izbacili, a spermatozoidi oplodili više od jedne jajne ćelije. Ako se 1 oplođena jajna ćelija prilikom deobe podeli u dve odvojene celine, razviće se identični blizanci.

2.nedeljatrudnoce

Da bi uopšte došlo do oplodnje, mora da se poklopiti puno stvari. Budući da je životni vek jajne ćelije oko 24 sata od trenutka ovulacije, a spermatozoida oko 72 sata od ejakulacije, da biste povećali verovatnoću začeća, preporučuje se seks dan ili dva pre i opet na sam dan očekivane ovulacije. Nakon uspešne oplodnje, tokom sledećih 10 do 30 sati mešaju se ćelijska jezgra spermatozoida i jajašca, odnosno genetski materijal roditelja. Oplođena jajna ćelija, koja se zove zigot, ima ukupno 46 hromozoma: 23 od majke i 23 od oca. Na taj su način već sada definisane mnoge buduće osobine, kao i pol deteta.

Obratite pažnju na vašu ishranu!

Višak, kao i manjak kilograma mogu uticati na sposobnost reprodukcije. Pokušajte pre trudnoće da ostvarite i zadržite približno idealnu težinu; trudnoća nije vreme za držanje dijete.

Izbegavajte masnu hranu i hranu bogatu ugljenim hidratima ili šećerom. Umesto toga uživajte u svežem voću i povrću, čija će biljna vlakna posebno pomoći pri zatvoru (opstipaciji), koji je česti problem u trudnoći.

Da biste sačuvali elastičnu kožu, dobro varenje kao i cirkulaciju, pazite na dovoljni unos tečnosti u trudnoći. Vaše opšte dobro stanje olakšaće ne samo trudnoću, nego i porođaj. Iskoristite vreme pre začeća za sticanje određene telesne spremnosti.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top