Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Deca » Deca » Kocka je univerzalna igračka

Kocka je univerzalna igračka

kocka-je-univerzalna-igracka

Kocke su omiljena igračka svih mališana, jer im daju bezbrojne mogućnosti za igru – bilo da su u društvu ili se igraju samostalno. Pored toga što podstiču maštu i kreativnost, pogodne su i za stimulaciju motornog razvoja. Igrajući se kockama, mališani prvenstveno vežbaju spretnost prstiju, koja će im kasnije služiti za crtanje i pisanje.

Kocke za bebe
Za bebe mlađe od godinu dana, pogodne su plastične kocke i one presvučene tkaninom, a za starije od drveta, jer su dugotrajnije. Da bi stimulacija bila bolja, dobro je odabrati kocke živih boja, i to one koje mogu da se stave jedna u drugu. Pošto su napravljene od čvrstog materijala – drveta ili plastike, beba će bez problema moći da udara jednu o drugu i proizvodi zvukove. I sve ostale, navedene aktivnosti koje podstiču motoriku ruku, u ovom uzrastu mogu da se stimulišu kockama.

Bebi u četvrtom mesecu možete dati kocku, tada će je ona „istraživati“ ustima, a u uzrastu od petog i šestog meseca će pokušati da se zaista zabavi igračkom-kockom. Zato one treba da budu jasnih, živih boja (crvena, žuta, plava, zelena), a podloga na kojoj se nalaze, treba da bude u suprotnoj boji – da bi beba mogla da ih uoči.
U petom mesecu beba će kocku moći da obuhvati čitavom šakom, a ubrzo će početi i da gleda drugu kocku dok jednu drži u ruci. I dalje će želeti da ih stavlja u usta i da ih „istražuje“ na ovaj način.
Kada navrši šest meseci počeće da prebacuje kocku iz jedne ruke u drugu, zatim drži kocku u jednoj ruci i poseže za drugom. Hvatanje i dosezanje su veoma važne i složene veštine, kojima beba treba da ovlada i da ih usavrši, za šta joj je neophodna pomoć roditelja – dajte joj kocku koju može da drži, dok druga treba da bude na udaljenosti koju može da dosegne.

Kocka je univerzalna igračka i za devojčice i za dečake…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top