Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Kućni poslovi koje bi trebalo izbegavati u trudnoći

Kućni poslovi koje bi trebalo izbegavati u trudnoći

dcdc

Preterano fizičko naprezanje ne preporučuje se u trudnoći, a posebno se određeni kućni poslovi mogu izdvojiti kao potencijalno štetni za zdravlje trudnice. Kako vreme odmiče, trudnicama je svakako sve teže da obavljaju čak i najjednostavnije obaveze, ali to nije jedini razlog zbog kog bi trebalo da neke poslove po kući jednostavno ne rade dok su u drugom stanju.

Podizanje teških predmeta i naporan rad

Jasno je da trudnice, bez obzira na to u kom su periodu trudnoće, ne bi trebalo da podižu teške predmete. Nekada su teški predmeti i nešto što vi inače ne bi smatrali opasnim, ali u trudnoći i par kilograma može da vam našteti. Nemojte se junačiti i pomerati nameštaj po kući bez ičije pomoći ili nositi teške kese iz kupovine. Čak i ako ste dobre fizičke spreme – ovo izbegavajte.

Pored teških stvari, trebalo bi izbegavati i teške i naporne poslove po kući. Usisavanje ili brisanje visokih prozora, kačenje zavesa i ribanje podova bi trebalo da zaboravite. Iako deluje kao da to nije ništa naporno i da se od toga nećete zamoriti previše – ipak se vaše telo muči i napreže i to u prilično nezgodnim pozama. Saginjanje i tegljenje svakako vam neće prijati, zato pronađite nekoga ko će to umesto vas obavljati.

Čišćenje jakim hemijskim sredstvima

Već od samog početka trudnoće, bez obzira na to koliko ste zdravi i koliko inače zdrav život vodite – trebalo bi da izbegavate susret sa jakim hemijskim sredstvima namenjenim za čišćenje i ribanje po kući. Udisanje štetnog isparavanja određenih hemikalija možda neće naneti previše štete po vaše i zdravlje bebe, ali može učiniti da vam se zavrti u glavi, zbog čega biste mogli izgubiti ravnotežu i slično.

U štetna hemijska sredstva koja bi trebalo izbegavati u trudnoći su proizvodi za ubijanje mrava, sredstva za čišćenje rerne ili izbeljivač. Ukoliko ipak koristite neke od hemijskih sredstava sa jačim mirisom potrudite se barem da prostorija u kojoj se nalazite bude provetrene, pa čak i otvorena ukoliko je moguće kako se miris i štetne materije od isparavanja ne bi previše zadržavale u vašoj okolini.

Čišćenje za kućnim ljubimcima

Život sa kućnim ljubimcima generalno ne može da utiče štetno na zdravlje trudnice. Međutim, čišćenje izmeta određenih životinja itekako može biti opasno za žene u drugom stanju, zbog čega bi to trebalo izbegavati. Čišćenje mačijeg ili psećeg izmeta se ne preporučuje trudnicama jer se na taj način izlažu mnogim parazitima i mikrobima koji se nalazi u životinjskom izmetu, a kojima bi mogle trudnice da se zaraze. Ukoliko sami menjate pesak u kom vaš ljubimac vrši nuždu postoji opasnost da se zarazite toksoplazmom – infekcijom koju prenose paraziti iz mačijeg izmeta.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top