Promo Juli
Naslovna » Beba » Napredovanje » Moja beba neće da puzi

Moja beba neće da puzi

moja-beba-nece-da-puzi

Priprema za puzanje

Često se čuje roditeljska konstatacija: Moja beba neće da puzi.
Bebe se rađaju sa refleksom puzanja ali ako se on ne stimuliše, vremenom će se ugasiti. Puzanje se postepeno razvija kroz položaje na stomaku. Neka deca preskoče fazu puzanja i počnu odmah da se uspravljaju i stoje, ali bez obzira da li će puzati ili ne i koliko će trajati ova faza, treba ih stimulisati na puzanje kada počnu da pokazuju interesovanje za okolinu.

Ako u prvih šest meseci bebu uopšte niste stavljali na stomak ili je to bilo retko pa nije dovoljno naviknuta na ovaj položaj, sigurno će pružati otpor ako krenete da je učite da puzi, pri tom ona još uvek nije spremna za to. Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja većina roditelja odustaje uz konstataciju da njihovo dete ne ume ili ne želi da puzi.

Da bi zauzela četvoronožni, beba prvo treba da nauči da se uspravi u potrbušnom položaju, da se oslanja o opružene ruke da bi mogla da prebacuje težinu napred-nazad, zatim da se bočno pomera i okreće u krug kao kazaljke na satu pa tek onda da krene da puzi. Ako nije prošla sve faze postupno u periodu kada se ovim veštinama spontano ovladava, verovatno će početi da baulja “kao vojnik” ili da se rukama odguruje i kreće pomeranjem u nazad. Zato su potrebne određene pripreme kroz odgovarajuće vežbe.

Kada savlada okretanje sa leđa na stomak, počeće rukom iz ležećeg položaja na stomaku da poseže za igračkama. Ako je igračka van domašaja pomeraće čitavo telo u tom pravcu. Pri ovim pokušajima neke bebe kao da “zaplivaju”. Ovo je kratka faza nesigurnosti koju će beba povratiti opružanjem laktova i osloncem o dlanove, zato šake moraju da budu otvorene. Priprema određenim vežbama omogućiće ovladavanje tehnikom puzanja.

Kojim vežbama možete pomoći bebi da nauči da puzi
Da bi mogla da zauzme četvoronožni položaj beba mora da ima dobar oslonac na rukama što postižemo odizanjem trupa od podloge i tako je primoravamo da se oslanja o dlanove.
Ako se ne oslanja rukom o podlogu treba joj namestiti i fiksirati ruku da bi osetila oslonac dlanom i stimulisati je igračkom da podigne drugu ruku.
Da bi krenula napred najpre treba da nauči da rukom poseže za igračkom koja je malo izvan dohvata. Pridržavanjem grudnog koša dajemo oslonac bebi i olakšavamo joj da se održi u četvoronožnom položaju.
U četvoronožnom položaju podižemo bebin stomak da bi počela da se oslanja na kolena i natkolenice.
Sledeća faza je prebacivanje težine napred-nazad što možemo da izvedemo uz pomoć valjka za vežbanje postavljanjem ispod stomaka.
Vežbe treba raditi u uslovima u kojima će beba puzati, na podu koji se ne kliza i koji je obložen kako bi amortizovao eventualne udarce glavom o pod pri padu. Odeća koju ima na sebi ne sme da je sputava ali ni da bude preširoka pa da zapinje o nju. Sve stvari sa oštrim ivicama treba udaljiti kako se beba ne bi povredila.
Budite strpljivi.

Ako nije navikla da boravi na stomaku, posebno ako je već naviknuta da sedi, sigurno će se buniti i verovatno će tražiti da je uzmete. Zato je neophodno da budete na podu zajedno sa njom, da je animirate igračkama i istrajete sa vežbama koje će joj omogućiti da se pripremi za puzanje. Da bi se pravilno razvijala bebi je potrebna sloboda kretanja, ogradicu koristite samo kada je neophodno da bi ste je zaštitili od opasnosti.

Sva iskustva profesionalaca koji prate razvoj dece, neosporno govore da je puzanje izuzetno važno za pravilan razvoj motorike. Ukoliko vaša beba stalno plače kada je stavite na stomak ili se odmah sa stomaka okrene na leđa, svakako o tome obavestite lekara.

Značaj puzanja…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top