Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Porođaj » Priprema za porođaj » Pravi trenutak za polazak u porodilište

Pravi trenutak za polazak u porodilište

pravi-trenutak-za-polazak-u-porodiliste

Odlazak u porodilište
Kada prepoznate prave kontrakcije polako se spremate i krećete u bolnicu, bez žurbe, vodenjak je ceo a sa celim vodenjakom ne možete da se porodite van porodilišta. Do spontanog prskanja vodenjaka će doći kasnije ili će ga lekar prokinuti na porođajnom stolu.

Sa pojavom kontrakcija dolazi do promena na grliću materica koji se razmekšava što može da bude praćeno vaginalnim iscedkom, odnosno ispadanjem krvavo-sluzavog čepa koji je zatvarao grlić. Kod prvorotki ovaj čep može da ispadne i dan-dva ranije, a kod drugorotki neposredno pred porođaj.

Prskanje vodenjaka
Iz nekih nedovoljno poznatih razloga nekada porođajne kontrakcije izostanu, porođaj može da započne i prskanjem vodenjaka. Da je vodenjak prsao znaćete po tome što nakon pražnjanja bešike i dalje nešto curi. To može da bude, pola litra, litar, litar ipo plodove vode.

Stavite uložak jer će i dalje po malo da curi i lezite u krevet kako bi se beba polako spustila da ne dođe do propadanja pupčanika ili zauzimanja nepravilnog položaja što bi kasnije moglo da uspori porođaj.

Do spontanog prskanja vodenjaka dolazi uglavnom noću i u ranim jutarnjim časovima kada ste kod kuće. Ako se dogodi u neko drugo vreme i u situaciji ste da ne možete da legnete, naslonite se negde na zid i sačekajte neko vreme pre nego što krenete u bolnicu. Sedeći položaj se ne preporučuje jer nije pogodan za spuštanje bebe. U kolima zazmite poluležeći položaj. Kada je prskanje vodenjaka potpuno neće biti dileme o čemu se radi.

Nepotpuno prskanje vodenjaka nije očigledno pa je potrebno da obratite posebnu pažnju kako ga ne bi pomešali sa nevoljnim mokrenjem. Ako imate osećaj permanentne vlažnosti verovatno je vodenjak naprsao i plodova voda po malo curi.

Najbolje je da odete kod lekara na pregled kako biste razrešili dilemu ili da uradite test pomoću specijalnih uložaka (koji funkcionušu po principu lakmus papira) koji će pokazati da li je u pitanju urin (kiselina) ili plodova voda (baza).

I naprsnuti vodenjak označava početak porođaja
Bilo da se radi o potpunom ili delimičnom prskanju vodenjaka i bez obzira što se kontrakcije nisu javile, obavezno idete u bolnicu jer je ovo znak da je porođaj počeo. Na prijemnom će proceniti da li ste za porodilište ili vas upućuju na odeljenje gde ćete sačekati pojavu prirodnih kontrakcija ili će one biti izazvane.

Ignorisanje ili neprepoznavanje početka porođaja, ostajanje kod kuće u ovoj situaciji može ozbiljno da ugrozi bebu i oteža porođaj, a ležanje u kadi sa toplom vodom može da ubrza proces i da se porodite kod kuće.

Prijem u porodilište…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top