Naslovna » Deca » Nezaposleni » Sitnice koje čine život srećnijim

Sitnice koje čine život srećnijim

Srecna zena

Sreća je jedan od životnih ciljeva svih nas. Težimo ka sreći u ljubavi, sreći na poslu i svim drugim sferama života. Ponekad ipak zaboravljamo da sreću čine sitnice, a opet neke stvari mogu učiniti da svaki dan budemo srećni.

Slušanje omiljene muzike

Jedan od najačih efekata muzike je što ona “vraća film” iz vremena kad ste je slušali – neke pesme će nas sigurno zauvek asocirati na period u životu kada smo ih otkrili i slušali iznova i iznova. Dokazano je da muzika ima poseban uticaj na naš mozak, a ukoliko slušamo muziku iz najsrećnijeg perioda u životu – vratiće nam se i taj osećaj, a raspoloženje značajno popraviti.

Više se smejte

Možda zvuči kao čudan savet, ali je istina – ukoliko se češće smejete bićete srećniji. To je zato što naš mozak funkcioniše veoma jednostavno – on analizira informacije koje ima i na taj način reaguje. Kada smo srećni – mi se smejemo, iz čega naš mozak dalje zaključuje da ako se smejemo – znači da smo srećni! Iako izgleda kao čudan trik – ali mi smo sposobno da “prevarimo” sopstveni mozak i “nateramo” ga da bude srećan. Tako da – čak i kada nemate razlog za smeh nasmejte se i pošaljite poruku svom mozgu da ste srećni – pa ćete se tako zaista i osećati.

Sanjarite i maštajte

Dajte sebi svakog dana dovoljno vremena za sanjarenje, maštanje, planiranje i osmišljavanje ciljeva. Ovo je posebno važno u situacijama kada se osećate kao da se ništa nikad ne menja, kao da ne napredujete već stojite uvek u istom mestu i slično. Tada dolazi do negativnih osećanja koja vam sigurno neće pomoći. Razmišljanjem o budućnosti u kojoj je sve onako kako ste planirali može vrlo brzo da vas usreći i da snage i energije da nastavite dalje sve dok ta zamišljena budućnost ne postane realnost.

Spavajte dovoljno

Naučno je dokazano da nedostatak sna može dovesti do depresije i da upravo ljudi koji pate od hronične nesanice češće oboljevaju od ovog psihičkog poremećaja. Kako biste izbegli negativne posledice nespavanja – trebalo bi da znate koliko vam je sati potrebno svake noći kako biste se u potpunosti odmorili i ovo prihvatili kao obavezu koja će poboljšati kvalitet vašeg života.

Međutim, šta da rade oni koji imaju problema sa spavanjem? Za početak veoma je važno da imate dobre uslove za spavanje, a to znači da bi tokom dana trebalo da boravite u dobro osvetljenoj prostoriji, dok je za spavanje najbolje da bude (potpuni) mrak. Udoban krevet i jastuk se podrazumevaju, kao i odgovarajuća temperatura vazduha (gde podjednako mogu smetati i visoke i previše niske temperature – iako je hladnija soba ipak zdravija za spavanje). Kako bi vam se mozak pripremio za spavanje – potrudite se da telefon/kompjuter/televizor ugasite pre spavanja i da barem pola sata ležite u mraku pre nego što zaspete. Takođe, najbolje bi bilo da svake noći ležete u isto (ili barem približno) vreme kako biste što brže rešili problem nesanice i “istrenirali” telo na pravilno spavanje.

Prijateljski rituali

Vreme provedeno sa ljudima koje volite sigurno su najbolja terapija i najčešći razlog za sreću. Potrudite se da svakog dana provodite vreme sa svojom porodicom i/ili prijateljima. Pronađite vreme za zajedničke rituale svakog dana – to može biti šetnja po parku sa najboljim prijateljem, popodnevna kafa, porodično pripremanje večere ili bilo šta što je “samo vaše”.

Još sličnih tekstova sa našeg sajta pronađite OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top