Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Beba » Dojenje » Tetovaža i dojenje

Tetovaža i dojenje

tetovaza-i-dojenje

Tetovaže su nešto što je oduvek postojalo u mnogim kulturama. Nekada su se na našim prostorima tetovirale osobe iz nižih društvenih slojeva, “mangupi” i muškarci na odsluženju zatvorske kazne i vojnog roka. Tetovaže su bile jednobojne, nestručno urađene i sličnog teksta: “JNA 1973. “, Mira + Čombe”, sunce kao znak zatvorenika iz zatvora Zabela…

Zadnjih desetak godina njihova popularnost vrtoglavo je porasla. Više nisu ograničene samo na određene subkulture već su postale deo ličnog izražavanja i mladalačkog bunta tako i slavljenja posebnih događaja u životu. Jedan od takvih je i rođenje deteta pa se sve češće čuje pitanje: Da li mogu da se tetoviram u periodu dojenje?

Tetoviranje je trajno unošenje mastila različitih boja u kožu uz pomoć posebnih igala. Mastilo prodire do drugog i trećeg sloja kože, tj. na dubinu od par milimetara. Rizik da će mastilo prodreti u majčinu krv je zanemariv dok rizik izlučivanja u mleko ne postoji.

Tetovaža i dojenje

Ipak, tetoviranje uvek nosi svoje rizike, pa tako i tokom dojenja. Neki od glavnih rizika su zaraze tetanusom, hepatitisom ili HIV-om, alergijske reakcije, lokalne upale kože…

Dojenje je samo po sebi zahtevan posao tela, tetoviranje je stres za organizam i dodatno ga opetrećuje, ali i napor za telo tokom procesa zarastanja tetovaže. Ukoliko dođe do ikakvih komplikacija, imajte na umu da nećete imati na raspolaganju jednak izbor lekova i preparata za uklanjanje komplikacije, kao i da ne dojite. Dojenje i određeni lekovi nikako ne idu zajedno!

Među ozbiljnim tattoo majstorima teško ćete naći nekoga ko bi tetovirao ženu koja doji. Ako nećete da odustanete, obratite pažnju na sledeće:

Idite u tatoo salon koji ima ovlašćenje za izvođenje te delatnosti.
Strogo se pridržavajte uputstva o održavanju tetovaže kako bi izbegli moguće komplikacije.
Pokušajte za vreme zarastanja tetovaže, koje obično traje oko 2 nedelje, da se više odmarate.

Savet je da tetovažu odložite za period kada prestanete da dojite svoje dete.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top