Naslovna » Beba » Dojenje » Sisanje – pospana beba

Sisanje – pospana beba

sisanje-pospana-beba

Svaki podoj obično počinje tako što beba prihvati dojku u usta i sisa ubrzano neko vreme.

Zašto ubrzano? Zato što je maminom telu potrebno vreme da se opusti i da počcne da otpušta mleko koje se nalazi u njenim dojkama. Takozvani refleks otpuštanja mleka.

Posle tog kraćeg vremena brzog sisanja dolazi do otpuštanja (kretanja) mleka i tada beba menja ritam sisanja. Sisanje počinje da bude ujednačeno, beba povuče par puta pa se čuje kako taj gutljaj i proguta, zatim napravi pauzicu od par sekundi pa ponovo sisa i guta i tako do kraja podoja. Dobro sisanje se može videti i po pomeranju donje vilice u delu odmah do ušiju.

Ukoliko niste sigurni da li je vaša beba dobro postavljena i da dobro sisa pratite broj mokrih pelena kao i koliko često beba kaki. Beba bi trebalo u prvom mesecu da upiški bar 6-8 platnenih pelena (5-6 jednokratnih) i da kaki 2-5 puta za 24 sata. Manji broj pražnjenja creva se moze očekivati kod beba koje su starije od 4-6 nedelja.

Sisanje – Pospana beba

Moja beba je pospana pa slabo sisa…?

Beba mnogo spava, sisa manje od deset puta za 24 sata i često zaspi za vreme podoja… Više je razloga za ovakvo stanje. Neki se javljaju po samom rođenju, a neki kasnije.

Evo nekoliko primera:

Kontrakcije i porođaj, a pogotovo neki od lekova koje trudnice dobijaju za vreme porođaja mogu da utiču na bebinu pospanost.

Medicinski razlozi poput novorođenacke žutice i/ili infekcije. Ova stanja najbolje utvrđuje lekar. Ukoliko je u pitanju žutica potrebno je insistirati na tome da bebu dojite što češce, da je budite za podoje. Zapamtite da mamino mleko ima laksativni efekat na bebu. Beba često kaki i na taj način se oslobađa viška bilirubina koji je i uzrok žutice. Česti podoji će uticati na brži i lakši oporavak bebe.

Nadolazak maminog mleka. Ukoliko je bebina pospanost počela od trećeg četvrtog dana po rođenju i to se poklapa sa vremenom kada je mami nadošlo mleko moguće je jednostavno da se beba nije navikla na veću količinu mleka i da se sama uspava posle minut dva sisanja.

Prejaka stimulacija bebe. Bebe imaju potrebu da se „isključe“ kada se oko njih nalazi previše stimulansa (buke, jakog svetla…). Tada se jednostavno uspavaju. Pokušajte ako je ovo slučaj da se odvojite na neko tiše i mirnije mesto da podojite bebu.

U prvim nedeljama da bi beba uspela da adekvatno stimuliše mamine dojke i da bi se u isto vreme kvalitetno hranila pospana beba se mora buditi da bi se dojila i to u toku dana na svakih 2-3 sata.

Razmak između podoja se meri od početka jednog podoja do početka drugog. Podoji u toku noći su jako važni pa je bebu potrebno dojiti i tada. U toku noći razmaci između podoja ne bi trebali biti duži od četiri sata. Budite bebu ukoliko se nije sama probudila jer joj je to potrebno. Takođe ukoliko se beba brzo uspava na dojci potrudite se da je budite, štipkanjem, pričanjem bilo kojom vrstom stimulacije.

Stimulacija. Kako razbuditi bebu…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top