Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Trudnoća i sunčanje: Koliko je izlaganje suncu štetno?

Trudnoća i sunčanje: Koliko je izlaganje suncu štetno?

pp

Mnoge žene bi se složile sa mišljenjem da nema ništa lepše od preplanule kože tokom leta. Neki čak takav izgled povezuju i sa dobrim zdravljem. Ipak, postoji dosta mitova vezanih za sunčanje i preplanuli ten, a posebno bi trebalo obratiti pažnju na izlaganje suncu tokom trudnoće i načinu na koji sunce utiče na organizam žene u drugom stanju.

Već je poznato da bi kožu trebalo zaštititi od sunčevih zraka koji mogu biti veoma štetni. Osim različitih krema za sunčanje, preporučuje se i adekvatna odeća, ali i izbegavanje sunca u određenim delovima dana – kada je najjače. I pored svega toga – trudnice imaju obavezu da sa posebnom pažnjom provode letnje dane ako žele da zadrže svoje zdravlje i isto obezbede za svoju bebu.

Kako izlaganje suncu utiče na zdravlje trudnice?

Za početak, preterano izlaganje suncu kod trudnica može izazvati povišenu bazičnu temperaturu, a samim tim i temperaturu bebe u stomaku, što može biti veoma opasno. Intenzivno i dugo izlaganje sunčevim zracima tokom leta mogu ostaviti teške posledice po razvoj bebe, pogotovo na moždane funkcije.

Posebno stanje u kom se nalazi organizam svake trudnice može pojačati rizik od nastanka tzv. “trudničke maske” koja se manifestuje kroz tamnjenje određenih delova kože, najčešće na čelu. Uzrok ovome je hormonalna promena u telu (pre svega porast estrogena) koja u kombinaciji sa preteranim izlaganjem suncu dovodi od ovih promena na koži koje se mogu, ali i ne moraju, povući posle trudnoće.

Međutim, ukoliko trudnica zaista želi svoj bronzani letnji ten, može se poslužiti drugim načinima potamljivanja kože, kao što su upotreba solarijuma ili krema za samopotamnjivanje. Iako solarijumi obezbeđuju manje zagrevanje tela tokom sučanja (u odnosu na sunčeve zrake), a kreme za samopotamljivanje deluju bezbedno zbog niza dermatoloških ispitivanja, još uvek nije u potpunosti dokazano da je to sve bezbedno za trudnice.

Kako se zaštititi od sunca tokom trudnoće?

Saveti za zaštitu od štetnih uticaja sunčevih zraka za sve su isti: potrebno je piti dosta vode tokom vrelih letnjih dana, kako bi se izbegla dehidratacija i smanjio rizik od povećanja telesne temperature, potrebno je koristiti preparate za zaštitu kože od sunca sa što većim faktorom, ali je pre svega važno – izbegavati dugotrajno izlaganje suncu pogotovo u periodu od 10 do 17 časova.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top