Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Sunčanje u trudnoći

Sunčanje u trudnoći

suncanje-u-trudnoci

Sunce je iz godine u godinu sve jače, a njegovi efekti sve opasniji po zdravlje i lep izgled kože.

Spremate se na letovanje u šestom mesecu trudnoće i sada imate novu dilemu: koliko i kada smete da se sunčate, šta da kupite za zaštitu od sunca, da li sunce može da naškodi vama i vašoj bebi.

Ni u jednom periodu života, a naročito u trudnoći, sunčanje više nije preporučljivo, posebno ako se izlažete sunčevim zracima onda kada su najopasniji, od polovine juna do septembra, između 11:00 i 16:00 časova.

Sem povećanja rizika od raka kože (kao najopasnije posledice preteranog izlaganja suncu) i fotostarenja kože u vidu gubitka elastičnosti, u trudnoći izlaganje suncu može pojačati efekat hiperpigmentacije, koji nastaje pod uticajem hormonalnih promena u toku trudnoće i predstavlja normalnu pojavu. Pod uticajem, pre svega, hormona estrogena, dolazi do stimulacije lučenja hormona melanina, koji daje boju koži i do njegovog nagomilavanja u površinskim slojevima kože, zbog čega koža trudnice na tim mestima postaje tamnija (hiperpigmentisana).

Hiperpigmentacija, koja se u trudnoći naziva melazma, hloazma ili maska u trudnoći, najčešće se javlja na vratu, licu, obrazima i pojačava se pod uticajem sunca. U toku trudnoće koža tamni i na grudima oko bradavica, kao i na stomaku (linea nigra). Pošto neke hiperpigmentacije, tj. fleke na koži mogu biti trajne, najbolje je ne izlagati se suncu direktno, jer to pojačava ovu promenu i treba koristiti kremu s visokim faktorom zaštite (najmanje 15).
Posebno treba zaštititi eksponirane delove tela, kao što su lice u prvom redu, zatim ruke, ramena, noge i vrat.

Sunce je iz godine u godinu sve jače, a njegovi efekti sve opasniji po zdravlje i lep izgled kože. Primena preparata za zaštitu od sunčevog zračenja je stoga neminovnost i imperativ, a ne hir. Da bi letovanje proteklo bez neprijatnosti, treba pažljivo odabrati sredstvo za zaštitu od sunca i koristiti ga redovno, a posebno kada su trudnice i mala deca u pitanju.

Trenutno najefikasniji način zaštite od sunca predstavljaju preparati odgovarajućeg zaštitnog faktora (SPF) koji se primenjuju na koži. Treba ih nanositi obilato (oko dve supene kašike, tj. 30 ml je potrebno za zaštitu celog tela osobe od 70 kg) i ravnomerno na sve osunčane površine, svaki put kada se koža izlaže suncu. Vrednost zaštitnog faktora treba birati prema tipu i osunčanosti kože. U početku, naročito ako je koža svetla, osetljiva i lako gori, preporučuju se visoke vrednosti SPF (30 i više), a kasnije i niže. Najbolje je koristiti vodootporne preparate koji se neće spirati vodom ili znojem.

Veličina SPF faktora govori koliko puta više vremena možemo da provedemo na suncu, a da ne izgorimo, u odnosu na vreme koje smemo da provedemo bez zaštite (10-20 min).
Kada su u pitanju trudnice, uvek se misli na vreme do 10:00 časova i posle 15:00 časova. Zaštitni faktor (SPF), uvek je vidno istaknut na ambalaži i govori o zaštiti od UVB zraka koji izazivaju crvenilo, opekotine i rak kože. UVA zračenje ima odloženo delovanje i prodire dublje u kožu, pri čemu oštećuje vlakna elastina i kolagena i dovodi do zadebljanja kože, tačnije do fotostarenja kože i, u krajnjoj liniji, do melanoma, tj. raka kože.

Zato je neophodno da preparat pruža širok spektar zaštite (obavezno UVA + UVB), jer samo tako obezbeđuje potpunu zaštitu od svih štetnih efekata zračenja.

Nekoliko saveta…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top