Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Vežbe za proširene vene i otekle noge

Vežbe za proširene vene i otekle noge

Vežbe za proširene vene i otekle noge zaista pomažu.

vezbe-za-prosirene-vene

Vežbe za proširene vene i otekle noge

Sa lepim vremenom za trudnice dolaze nažalost i neke neprijatnosti koje prate trudnoću, jedna od njih su i “teške noge”. Na temperaturama iznad 21-22 stepena, vene se šire i to dovodi do pojave otoka pre svega na nogama.
Oticanje nogu, proširene vene i ispucali kapilari su istovremeno i estetski i zdravstveni problem. U 60-80% slučajeva dominantan je nasledni faktor u prvoj i drugoj generaciji.

Visoke temperature tokom leta pogoršavaju postojeće stanje. Kod trudnica u drugoj polovini trudnoće problem je veći sa povećanjem telesne težine i pritiskom materice na vene karlice kao i zbog uticaja hormona.
Proširene vene ne moraju uvek da bole, ali uglavnom dovode do osećaja zamora i težine u nogama. U slučaju da morate da radite tokom letnjih meseci neophodno je da preduzmete nešto što će Vam umanjiti tegobe.

Kako se boriti?
Ako vaš posao zahteva dugotrajno stajanje, menjajte položaje povremeno, prenosite težinu sa jedne noge na drugu što češće.

Nosite adekvatnu obuću sa potpeticom ne višom od 3-4 cm, ali ni potpuno ravnu jer ona ne omogućava fiziološki položaj stopala. Obuća ne sme da bude tesna, posebno vodite računa da vam kaiševi na papučama i sandalama ne naprave zastoj u cirkulaciji. Nosite obuću od prirodnih materijala jer veštački ne obezbeđuju protok vazduha pa dolazi do pojačanog znojenja i pregrevanja stopala.
Vodite računa i o čarapama, dokolenice i sokne mogu da stežu noge i tako uspore cirkulaciju.

Ako na poslu dugo sedite na svakih sat vremena ustanite i malo prošetajte. Nikako nemojte sedeti sa prekrštenim nogama jer pritisak jedne noge na drugu otežava cirkulaciju. Stavite nešto ispod stola na čemu možete da držite malo podignute noge i povremeno ih opružite u kolenima sa zategnutim prstima prema licu ako ne možete da ustanete i prošetate.

Najprijatniji i najefikasniji način otklanjanja otoka je masaža ili samomasaža. Pokretima od skočnih zglobova prema gore, put venskog toka krvi prema srcu podstičemo cirkulaciju što dovodi do smanjenja otoka. Za masažu možete koristiti posebne gelove sa efektom hlađenja koji izuzetno prijaju na letnjim vrućinama.

Masiranje stopala jež lopticama…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top